Damir Dizdarević: Kroz Skills Center smo educirali više od 500 kandidata

20.12.2016. 08:20 / Izvor: Akta.ba

U okviru Skills projekta je uspješno održano 34 treninga, na kojim su prisustvovali kandidati iz grupacije studenata završnih godina.

Zajednički projekat MS Community-ja i Microsoft-a BH, Skills Center, koji je počeo sa radom u oktobru 2015. godine, oživljen je i u novom ciklusu zahvaljujući grantu odobrenom od strane Microsofta.

U periodu od oktobra 2015. do danas u okviru Skills projekta je uspješno održano 34 treninga, na kojim su prisustvovali kandidati iz grupacije studenata završnih godina, kao i nezaposleni koji su na evidenciji nadležnih Zavoda. Prijavljeno je ukupno 1788 kandidata, od toga 585 nezaposlenih i 1203 studenta.

Kroz testiranje, kao preduvjet za vaučer/certificiranje prošlo je 97 kandidata. O uspjehu samog projekta, rezultatima i planovima za portal Akta.ba govori Damir Dizdarević, predsjednik udruženja MS Community.

Koliko je polaznika educirano kroz Microsoft Skills Center​ u proteklom ciklusu edukacija?

- U proteklom periodu smo uspjeli educirati više od 500 kandidata, u nekoliko različitih oblasti koje smo identificirali kao najatraktivnije sa aspekta brzog nalaska posla. Obzirom da nam je cilj da na treninzima prenos znanja od strane certificiranih/iskusnih predavača bude što efikasniji, trudimo se da grupe broje najviše do 15 kandidata po jednom kursu. Zbog ovog ograničenja, koje smo svjesno postavili, broj kandidata je i nešto manji nego što je možda moglo da bude, ali bi u tom slučaju trpio kvalitet.

Koliko njih je došlo do posla zahvaljujući ovom projektu?

- Informaciju koju smo dobili od Službi za zapošljavanje je, da zahvaljujući projektu Skills Center, sa evidencije nezaposlenih je “skinuto” 57 nezaposlenih. Ti kandidati su danas među zaposlenim građanima. Nije toliko važno, po mom mišljenju, da se držimo samo golih brojeva. Mislim da je broj onih koji su došli do posla na ovaj način i veći, jer smo im podigli kompetentost, a time i konkurentnost na tržištu, pa je vrlo vjerovatno da su neki počeli raditi i sami, a neki i u outsourcingu.

Edukacije i treninzi se održavaju u skladu sa potrebama tržišta rada. Koje se oblasti tačno obrađuju?

- Dugo smo radili na promatranju i analizama kako bismo utvrdili koje oblasti uvrstiti u projekat kao predmet educiranja. Htjeli smo da odaberemo one oblasti koje su mladima najpotrebnije, odnosno koje ih najbrže vode ka zaposlenju.

Došli smo do zaključka da su to sljedeće tri oblasti:

•          ITPro, unutar koje se obrađuje virtualizacija, cloud i baze podataka

•          Razvoj softvera, unutar koje se obrađuju današnje tehnologije za razvoj softvera u Microsoft ekosistemu

•          Soft Skills, unutar koje obrađujemo vještine vezane za Project Management, što je danas vrlo traženo

Materijali su bazirani na akademskim MOC sadržajima, što je zapravo oficijelni Microsoft školski program za IT profesionalce (izuzev za PM treninge, gdje se edukacija drži po PMI principima)

Koliko ovaj program doprinosti praktičnom obučavanju osoba za IT sektor i tržište?

- Mislim da kandidati koji prođu kroz proces educiranja, polože ispit i time steknu odgovarajući Microsoft certifikat, postaju spremni da postanu član kolektiva jedne od  IT kompanija u BiH. Naravno, uz samu edukaciju potrebno je i dosta samostalnog rada, ali tokom edukacije će svaki kandidat dobiti odgovarajuće smjernice te mogućnost da i nakon edukacije kontaktira predavače za konsultacije.

Kada počinju prijave za sljedeće treninge?

- Želim da pozovem sve mlade, koji su kao svoju budućnost odabrali IT sektor da se prijave u naš Skills Center. Prijaviti se mogu putem popunjavanja aplikacije na portalu www.skillscenter.ba. Prijave počinju polovinom januara 2017-te godine.

Da li uz nove partnere planirate pokrenuti Skills centre i u drugim gradovima BiH?

- Naravno, trenutno ovaj projekat djeluje na četiri lokacije: Ekonomski Fakultet Sarajevo,  Elektrotehnički fakultet Mostar, Fakultet informacijskih tehnologija (FIT) Banja Luka i Panevropski univerzitet Apeiron.

Posebno mi je drago naglasiti da od 16.12.2016. godine imamo još jednu lokaciju u projektu na kojoj će mladi moći proći kroz našu edukaciju. Riječ je o Sveučilištu u Mostaru. U narednom periodu je u planu pokretanje edukacija Skills Centra i u ostalim gradovima.

Razgovarala: Seida Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti