Deklarativna podrška pomjeranju plaćanja PDV-a na kraj mjeseca

15.09.2017. 09:03 / Izvor: Federalna.ba
Deklarativna podrška pomjeranju plaćanja PDV-a na kraj mjeseca

Očekuje se odluka Uprave za indirektno oporezivanje BiH u vezi sa pomjeranjem plaćanja PDV-a na posljednji dan u mjesecu.

Hoće li privrednicima u našoj zemlji konačno biti ispunjen barem jedan od zahtjeva? Očekuje se odluka Uprave za indirektno oporezivanje BiH u vezi sa pomjeranjem plaćanja PDV-a na posljednji dan u mjesecu. Ovu inicijativu, deklarativno, podržavaju i pozicija i opozicija.

Plati obaveze kad naplatiš dugove. To bi bila suština promjena koje privrednici žele u oblasti naplate PDV-a. Umjesto dosadašnjeg načina da se obaveze po tom osnovu obračunavaju i plaćaju na početku, traži se pomjeranja roka na kraj mjeseca. Za mnoge privrednike to bi značilo veliko olakšanje.

"Na domaćem tržištu je moral plaćanja prilično nizak, što znači da male firme, ukoliko ne mogu naplatiti svoje račune, a moraju plaćati PDV, jako brzo dođu u nelikvidno stanje i prinuđeni su ići u dio crne ekonomije ili propasti", navodi Snježana Kopruner, direktorica kompanije GS-Tvornica mašina Travnik d.d.

Priča o ovom problemu vodi se mjesecima. Dosad, međutim, nije postojala volja nadležnih insitucija da se to provede u djelo. Inicijativu je u Parlament ponovo uputio zastupnik SDP-a Saša Magazinović.

"Bilo bi jako važno da svaki političar sebe zamisli barem na dan u cipelama privrednika. Mjesec dana brzo prođe, treba skupiti novac za poreze, plaće i pri tome opstati na nestabilnom tržištu", ističe Magazinović.

Ekonomistica u Udruženju KULT Ajka Baručić smatra da bi predložene izmjene značile lakše poslovanje, manje troškove kad je u pitanju zakazna kamatna stopa i unapređenje likvidnosti

Ne može se predvidjeti kako će cijela priča završiti. Različiti su stavovi predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i direktora Uprave za indirektno oporezivanje Mire Džakule.

"Zahtjeve udruženja privrednika i obrtničkih komora podržavam, isti su opravdani i sigurno će dovesti do poboljšanja poslovnog okruženja u BiH jer će pomjeranje roka za plaćanje PDV unaprijediti likvidnost preduzeća, a smanjenje zatezne kamatne stope bitno smanjiti troškove i olakšati poslovanje", navodi Zvizdić.

"Moramo znati šta finansijski iznosi kada se PDV plati desetog, šta iznosi kad se plati krajem mjeseca. To je pitanje koje zahtjeva izračune, zahtjeva elaborate", naglašava Džakula.

Stoga ni ne čudi opreznost inicijatora.

"U dobru namjeru neću vjerovati dok to ne vidim konkretno pretočeno u zakonu", zaključuje Magazinović.

Zvaničan stav do kraja mjeseca donijet će Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, a onda su na potezu Vijeće ministara BiH i konačno državni parlament. Dokad će sve trajati ne može se predvidjeti, pogotovo kada su političari uveliko zauzeti predizbornim poslovima umjesto redovnim obavezama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti