Dobavljači Konzuma BiH zadovoljni zbog povratka Mercatora

03.06.2017. 08:17 / Izvor: Akta.ba
Dobavljači Konzuma BiH zadovoljni zbog povratka Mercatora

Novi koncept budućeg poslovanja maloprodaje u BiH, predviđa ponovno uvođenje brenda Mercator na tržište BiH.

U Banja Luci jučer je održan sastanak između predstavnika Konzuma BiH, Poslovnog sistema Mercator, predstavnika Vlade RS, Privredne komore RS, Privredne komore Banja Luke i Konzumovih dobavljača iz RS.

Na sastanku su prisustvovali Tomislav Bagić, direktor društva Konzum BiH, Tomislav Primorac, direktor tradinga Konzum BiH, Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Poslovnog sistema Mercator, Igor Maroša, pomoćnik predsjednika Uprave Mercatora za strateške projekte,Predrag Gluhaković, ministar trgovine Vlade Republike Srpske, Dragica Ristić, predsjednica Privredne komore RS-a, Goran Račić, predsjednik Privredne komore Banja Luke i predstavnici više od 30 dobavljača iz Republike Srpske.

Ovaj sastanak je treći u nizu sastanaka sa dobavljačima i uslijedio je nakon što su jučer u Sarajevu predstavnici Konzuma i Mercatora održali dva sastanka sa više od 60 dobavljača. Cilj sastanaka je nastavak otvorenog dijaloga, te prezentacija plana ponovnog uvođenja Mercatora na tržište BiH sa strane Uprave Mercatora.

Novi koncept budućeg poslovanja maloprodaje u BiH, predviđa ponovno uvođenje brenda Mercator na tržište BiH. Naglašeno je da se još radi o prijedlogu, obzirom da se očekuje formalna odluka o njegovoj realizaciji.

U ovoj fazi, svakako je prepoznat potencijal za uspješno vraćanje Mercatora na tržište Bosne i Hercegovine, temeljen na velikoj pozitivnoj vrijednosti ovog brenda, baziranoj na pozitivnom iskustvu sa ukupnim poslovanjem Mercatora u BiH, kao i na uspješnoj saradnji sa dobavljačima i pozitivnom iskustvu zaposlenih.

Važno je naglasiti da ovaj koncept predviđa preuzimanje svih obaveza Konzuma BiH od dobavljača kao i preuzimanje i brigu o svim zaposlenicima Konzum BiH. Vraćanje Mercatora donosi dodatnu stabilnost poslovanja i sigurnost radnih mjesta te uredno i odgovorno podmirivanje svih obaveza kako prema dobavljačima tako i prema državnim institucijama.

"Sastanak u Banja Luci je nastavak razgovara koje obavljamo sa dobavljačima s ciljem prezentiranja plana daljnjeg poslovanja u okviru Poslovnog sistema Mercator. Ova opcija podrazumjeva nastavak saradnje sa svim dobavljačima, uredno podmirivanje obaveza prema njima, osiguranje dodatne stabilnosti, kao i sigurnost radnih mjesta. Mercator BH već postoji, a u planu je osnivanje poduzeća u Republici Srpskoj. Moderan i kvalitetan koncept trgovine koji razvija Mercator, prenijet će se i na ovo tržište, gdje je i ranije imao pozitivna iskustva u poslovanju što je dobra baza za nadgradnju još boljih odnosa i uspješne saradnje", izjavio je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Tomislav Bagić, direktor društva Konzum BiH je izjavio: "Na sastanku smo našim dobavljačima iz Republike Srpske prezentirali detaljne korake i tempo našeg budućeg poslovanja. Zadovoljan sam, jer su svi naši partneri danas podržali naš plan. Uvjeren sam da ćemo zajedno sa našim dobavljačima brzo realizati sve što je danas prezentirano."

Predrag Gluhaković, ministar  trgovine Vlade Republike Srpske, istakao je važnost očuvanja radnih mjesta i vraćanja duga dobavljačima, te naglasio: "Ono što smo danas čuli od predstavnika Mercatora pokazuje da se sve razvija u dobrom pravcu i da će ovo rješenje biti veoma brzo postignuto. Ako sve bude ispoštovano, čini se da ćemo vrlo brzo u Banja Luci imati Mercator."

Dobavljači iz Republike Srpske, koji su prisustvovali današnjem sastanku, složni su da je Konzum jedan od njihovih najznačajnijih partnera, te istakli da je zajednički obostrani interes stabilno domaće tržište, a Konzum je njegov važan faktor. Izrazili su zadovoljstvo zbog najave povratka brenda Mercator, te sa optimizmom prihvatili prezentirani plan. Vjeruju da je to najbolje rješenje za njih te su naglasili da će nastaviti davati svoju podršku u daljnjem poslovanju.

Radovan Maksimović, direktor firme „Venera“ iz Banja Luke, nakon sastanka je izjavio: "Zadovoljni smo prezentovanim planom menadžmenta Mercatora i Konzuma. Vezano za ponovni povratak Mercatora na tržište BiH, naročito smo zadovoljni činjenicom da su predstavnici Mercatora i Konzuma prepoznali da je neophodno da Mercator posluje kao privredno društvo u Banja Luci, što se prije pokazalo kao odličan koncept. Što se tiče samog preuzimanja, stav proizvođača i distributera je da treba dati snažnu podršku Konzumu u ovom tranzicionom periodu."

U cilju otvorenog dijaloga sa svim dionicima, u narednom periodu Konzum planira održati direktne sastanke i sa ostalim dobavljačima na kojima će im biti prezentirane sve informacije o planu uvođenja brenda Mercator na tržište BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti