Dobra vijest: Preko CG bez dozvole za vanlinijski prijevoz putnika

29.07.2017. 10:40 / Izvor: Akta.ba
Dobra vijest: Preko CG bez dozvole za vanlinijski prijevoz putnika

Važno je imati u vidu da je redefiniran broj ulazaka na naizmjeničnim dozvolama za prijevoz putnika sa dosadašnjih 18 na 6.

Na sastanku Mješovite komisije za međunarodni drumski transport između Crne Gore i Bosne i Hercegovine, održanom u Podgorici, kojem su u svojstvu članova delegacije prisustvovali i predstavnici Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Udruženja prijevoznika u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu putnika Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine, razmotren je niz operativnih pitanja, čije rješavanje donosi određena unaprijeđenja u načinu obavljanja prijevoza na teritoriji i jedne i druge države.

Konkretno, za bosanskohercegovačke prijevoznike dobra vijest je da za tranzit preko Crne Gore nije potrebna dozvola za vanlinijski prijevoz putnika. Važno je imati u vidu da je redefiniran broj ulazaka na naizmjeničnim dozvolama za prijevoz putnika sa dosadašnjih 18 na 6, uz zadržavanje ranije dogovorenog kontigenta za razmjenu 50 ovakvih dozvola na godišnjem nivou. Također, precizirano je, u samom Protokolu, koji dokumenti moraju biti uz dozvolu pri obavljanju bilateralnog naizmjeničnog prijevoza putnika, kao i procenat maksimalno dozvoljenog odstupanja u spiskovima putnika.

U oblasti prijevoza tereta, posebnu pažnju zaslužuje dogovoreni testni period liberalizacije od 01.10.2017.godine do 31.01.2018.godine, u kojem će se i prijevoz tereta iz/za treće države odvijati slobodno, tj. bez dozvola.

Međutim, od 01.02.2018.godine za prijevoz iz/za treće zemlje ponovo će biti potrebna dozvola, kako bi se na narednom sastanku Mješovite komisije mogli analizirati efekti četvoromjesečnog slobodnog obavljanja prijevoza i na osnovu toga donijela argumentirana odluka o nastavku liberalizacije ili zadržavanju režima dozvola u narednom periodu. Iz tih razloga, za 2018.godinu dogovorena je razmjena 1500 dozvola za prijevoze iz/za treće države.

Na sastanku je sačinjen Protokol u kojem su, pored ovdje navedenih, sadržana i druga pitanja važna za dalje unaprijeđenje prijevoza putnika i tereta između dvije države.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti