Dom naroda odobrio Nacrt zakona o prijevozu opasnih materija

03.03.2017. 09:01 / Izvor: Fena
Dom naroda odobrio Nacrt zakona o prijevozu opasnih materija

Za počinjene prekršaje zakonom su predviđene sankcije  od 500 do 50.000 KM u zavisnosti od počinioca i vrste počinjenog prekršaja.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na sjednici Nacrt zakona o prijevozu opasnih materija i uputio ga u tromjesečnu javnu raspravu.

Nacrt je delegatima obrazložio federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, a delegat Mirko Batinić rekao da je ovaj zakon u podijeljenoj nadležnosti Federacije i kantona, zbog čega treba zatražiti i mišljenje kantonalnih skupština.

Ranije je ministar Čampara za Fenu izjavio da na jedinstven način treba pravno urediti pitanje prijevoza opasnih materija u Federaciji BiH.

Zakon uređuje uvjete za prijevoz opasnih materija u cestovnom, željezničkom, zračnom i saobraćaju na unutrašnjim plovnim putevima. Propisuje obavezni odgovarajući certifikat bez kojeg ne bi bilo moguće prevoziti eksplozivne materije.

Također, uređuje dužnosti pravnih i fizičkih osoba koje učestvuju u prijevozu opasnih materija, uvjete za ambalažu i vozila.

"Donošenje zakona je obaveza koja proizilazi iz Sporazuma o pridruživanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji te je navedeno pitanje potrebno uskladiti s direktivama Evropske unije. To omogućava državi slobodno kretanje putnika i robe na nediskriminirajućoj osnovi", istakao je Čampara.

Zakon je, kako dodaje, neophodan na području Federacije jer na državnom nivou ne postoji, dok je donesen u Republici Srpskoj.

"Za provođenje ovog zakona u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine potrebno je osigurati novčana sredstva za plaće državnih službenika koji rade na rješavanju zahtjeva za izdavanje odobrenja za prijevoz opasnih materija i obavljanje poslova inspekcijskog nadzora (ukupno sedam izvršilaca) i ta sredstva su već utvrđena i planirana budžetom Federacije BiH", dodao je Čampara u izjavi za Fenu.

Za počinjene prekršaje zakonom su predviđene sankcije  od 500 do 50.000 KM u zavisnosti od počinioca i vrste počinjenog prekršaja.

Do sada je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova proučilo sve primjedbe i sugestije iznesene od nadležnih organa (ukupno 98) te je većinu tih sugestija prihvatilo da bi u Federaciji zakonski bio reguliran prijevoz opasnih materija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti