Domljan: Vlada ima razumijevanja za inicijativu koju podržavaju privrednici

24.05.2017. 13:40 / Izvor: Akta.ba
Domljan: Vlada ima razumijevanja za inicijativu koju podržavaju privrednici

U BiH mora se mijenjati sistem PDV-a jer je konzervativan i rigidan, ocijenio je Domljan.

Vlada Federacije BiH ima razumijevanja za inicijativu Instituta za razvoj mladih KULT da se putem zakonskih izmjena uvede sistem plaćanja poreza na dodanu vrijednost državi tek kada i privrednici naplate račune koje su izdali svojim kupcima, a ne do 10. u mjesecu, što je dosadašnja praksa.

To je izjavio savjetnik federalnog premijera za ekonomska pitanja Vjekoslav Domljan, koji je danas u Sarajevu moderirao okruglim stolom, na kojem su predstavnici državnog parlamenta i nevladinih organizacija razmatrali navedenu inicijativu, upućenu Vijeću ministara BiH, a koju je podržalo više od 30.000 bh. privrednika.

"U BiH mora se mijenjati sistem PDV-a jer je konzervativan i rigidan. Imajući u vidu ekonomske probleme potrebno je signalizirati poduzetnicima da se neke promjene vrše, te ohrabriti ih da ostanu u biznisu. U tom smislu ova inicijativa je dobra", ocijenio je Domljan.

Kaže da je sa stanovišta Vlade FBiH malo teže intervenirati u ovoj oblasti govoreći da je "sada pitanje iz drugih razloga koliko se može prihvatiti i podržati“.

"Malo je teže raditi u vezi  sa zakonom. Neke stvari će se mijenjati, prvenstveno one koje nisu u vezi sa zakonom, a u pogledu inicijative puno toga se veže za zakon i razinu zemlje", pojasnio je Domljan.

Mišljenja je da bi njeno usvajanje za poljoprivrednike koje su u nekoj zoni borbe za opstanak značio signal da država ne misli samo na sebe nego i na poduzetnike, kojima se treba pomagati tako što će im se olakšati opstanak i razvoj u biznisu.

"Na taj način treba posmatrati inicijativu, kao ulaganje u budućnost, a ne držati  se kruto, rigidno – samo da se naplati i razmatrati samo onaj fiskalni aspekt. Dakle, aspekt PDV-a koji odgovara državi. Međutim, sistem mora odgovarati i građanima da ga plaćaju sa zadovoljstvom i onda ćemo moći govoriti da postoji razvijen poreski moral", poručio je Domljan.

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH Saša Magazinović, koji je u formi poslaničkog pitanja uputio inicijativu  Vijeću ministara BiH, istakao je da nakon dva mjeseca još  nije dobio nikakav odgovor, a koji nije dostavila ni Uprava za indirektno oporezivanje.

To je, ocjenjuje, loš signal u smislu odgovornosti institucija vlasti prema zahtjevima privrednika, a istovremeno i dobar znak da možda nisu protiv ove inicijative i da „pokušavaju iznaći način da uđe u Parlamentarnu skupštinu BiH“.

"Mogli smo predložiti zakon sami od sebe, ali želimo da ovo bude zajednička inicijativa, ne bilo kojeg pojedinca, nevladine organizacije i političke stranke. Zato tražimo od Vijeća ministara BiH i Uprave za indirektno oporezivanje da se uključe i nose inicijativu, koju zahtijeva 30.000 privrednika", dodao je Magazinović.

Ekonomska stručnjakinja iz KULT-a Ajka Baručić naglasila je da predložena inicijativa ne bi ugrozila budžet zato što se radi o maloj privredi i ograničenom broju privrednika kojima bi se pomoglo da opstanu, odnosno da dugoročno plaćaju navedeni porez da ne bi došlo do gašenja biznisa.

"Ovaj prijedlog je osnov za izmjene Zakona o porezu na dobit, koje su potrebne kako bi se smanjila opterećenja privrednika. Plaćanja do 10. u mjesecu donosi veću mogućnost uspješnog  poslovanja privrednicima, koji godišnje ostvaruju promet do milion KM", rekao je predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko Distrikta Ševal Suljkanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti