Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Drveni otpad iz Maglaja će se "šredirati" u namjenskim spalionicama

02.06.2014. 13:20 / Izvor: Fena

Kantonalni štab civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona odlučio je da tri postrojenja za prečišćavanje vode, koja su grant Kraljevine Švedske, budu raspoređena u ugroženim područjima na područje općina Zenica, Olovo i Tešanj.

Također, Kantonalni štab odlučio je da se u skladu sa sigurnim  i ekološkim načinima uklanjanja otpada, iz Maglaja sav drveni otpad, stabla i namještaj, obradi u postupku tzv. "šrediranja" i pretvaranja u biomasu, nakon čega će biti spaljivan u namjenskim spalionicama. 

Kad je u pitanju organski otpad, primjenit će se postupak kojim će se zaštiti okolina, a istodobno i efikasno očistiti grad  od te vrste otpada.

Štab je odobrio zahtjev Općine Zenica za isporuku prehrambenih namirnica iz Kantonalne direkcije robnih rezervi, kao i zahtjev Općine Maglaj za dodatnim količinama goriva.

Osim toga, u ovom kantonu su na osposobljavanja putnih komunikacija nastavljeni radovi na izgradnji tri alternativna pravca na području Željeznog polja, kao i radovi na podizanju privremenog mosta na putnom pravcu Zavidovići - Olovo. 

Svi timovi zaduženi za praćenje zdravstvene i higijensko-epidemiološke situacije i dalje su na terenu, kao i veterinarske ekipe koje prate situaciju na ugroženim područjima. Geološki timovi nadgledaju klizišta, a ugroženom stanovništvu redovno se dostavlja hrana i lijekovi. 

Najavljeno zaprašivanje rizičnih područja protiv komaraca, koje je najavio federalni Zavod za javno zdravstvo, odgođeno je do daljnjeg zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta.


 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti