Drvna industrija BiH: Neophodno uvođenje kriterija za raspodjelu sirovine

21.06.2017. 14:09 / Izvor: Akta.ba
Drvna industrija BiH: Neophodno uvođenje kriterija za raspodjelu sirovine

Crna Gora već godinu dana koristi takste na izvoz sirovine a Hrvatska i Albanija su uvele zabranu izvoza hrastovog drveta.

Bosna i Hercegovina posjeduje jedan od najvažnijih resursa u državi, a to su šume, koje obuhvataju oko 60 posto površine.

Da bi iskoristili taj prirodni resurs i stvorili nove prilike za drvnu industriju, komorski sistem u BiH ulaže velike napore da pomogne prerađivačima kako bi osigurali uredno snadbijevanje sirovinom, koja se izvozi i stvara veliki problem proizvođačima.

Tim povodom danas je u Privrednoj komori FBiH održana konferencija na temu “Zabrana izvoza trupaca i ogrijevnog drveta iz BiH”. Učesnici konferencije su složni da je drvna industrija potencijal koji je od značaja za razvitak i svih ostalih grana industrije, te da joj treba omogućiti kvalitetan razvoj.

Po pokazateljima u 2016. godini industrijski rast u BiH bio je 3,6 posto, dok je samo drvna industrija ostvarila rast od 12 posto. U prošloj godini BiH je ostvarila milijardu i 200 hiljada KM kroz izvoz drvnih sirovina, od toga su 15 post sirovine i ogrevno drvo, 29 posto izvoza čini rezana građa a najviše čak 48 posto čine finalni proizvodi.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH, kazao je da Komora aktivno radi na promociji drvno-prerađivačkog sektora u BiH koji treba biti proglašen kao grana od značaja.

"Već odavno ne govorimo kako smo bogati šumama, već da smo bogati kompanijama koje tržištu nude gotove finalne proizvode. Nedavno smo institucijama vlasti proslijedili i našu inicijativu za uvođenjem taksi na izvoz sirovine, kako bi na neki način riješili veliki problem ove grane. Kroz takse bi se dao veći značaj i poticaj kompanijama da idu ka finalizaciji proizvoda", kazao je Jašarspahić.

Crna Gora već godinu dana koristi takste na izvoz sirovine a Hrvatska i Albanija su uvele zabranu izvoza drveta.

"Neophodno je uvesti jasne kriterije za raspodjelu sirovine. Komorski sistem je bio potaknut i ovim rješenjima iz regije da apeluje na sve nivoe vlasti da se primjeni neki od ovih modela kao što je npr. zabrana izvoza trupaca, kako bi mogli našim proizvođačima pomoći da bar u segment snadbijevanja sirovinama nemaju problem te da se okrenu npr. unaprijeđenju poslovanja, edukacijama, uvođenjem novih tehnologija i sl.", kazao je Jašarspahić.

Muhamed Pilav, potpredsjednik grupacije za preradu drveta PKFBiH i direktor kompanije MS Wood, istako je da se finalnim proizvodima stvaraju neke nove vrijednosti od značaja i za ostale industrijske grane.

"Nažalost još uvijek izvozimo poluproizvode niske vrijednsoti i u svim tim proizvodima je dosta sirovine koja nije legalno kupljena. Procjena je da se oko 50 posto sirovina kupuje legalno i to kupuju velike kompanije a ista tolika količina se ukrade. Taj problem je ono što treba biti primarni zadatak", kazao je Pilav.

Dodao je još kako je pored uvođenja taksi jedno od rješenja i potpuna zabrana izvoza poluproizvoda.

Suhad Ećo, predstavnik drvoprerađivača pri VTKBIH i vlasnik kompanije Ećo Company, kazao je da je neosporno da je ova grana perspektivna i da ima veliki značaj za razvoj cijele privrede zemlje, ali vlast je ta koja taj kvalitet ne prepoznaje.

"Godinama se susrećemo sa problem pronalaska kvalitetne sirovinem, proizvođači koji proizvode finalni proizvod na tržištu ne mogu da dođu do kvalitetne sirovine koja je po tržišnim cijenama, već se moraju snalaziti. U više navrata smo sugerisali da se to treba regulisati zakonima i odlukama", kazao je Ećo.

Istakao je kako Vlada FBiH ima sve mogućnosti da donese odluke kao što su zaštita finalnog proizvođača u BiH. Međutim do sada u Komoru kaže nisu stigli nikakvi pozitivni odgovori oko spomenute inicijative Udruženja šumarstva i drvne industrije u Komorama.

"Kada se radi o kompanijama u ovom sektoru one bilježe  velike uspjehe, zapošljavaju dosta radne snage. Na međunarodnim tržištima naši proizvodi su dosta cjenjeni i traženi. Strane investicije kroz ovaj sektor su se dosta povećale u proteklom periodu a siguran sam da ukoliko bi se uvela kvalitetna zakonska rješenja i ostali pokazatelji bi bili dosta bolji", kazao je Ećo.

Zakon o šumama jeste problem, tačnije njegovo ne donošenje, složili su se svi učesnici, ali on ne bi trebao da bude problem za donošenjem određenih kriterija za raspodjelu sirovina, jer se to može regulisati i Odlukom.

Ukoliko ne dođe do usvajanja Zakona o šumama iz Udruženja predlažu da se kroz određene privilegije i kriterije da veća prednost finalnom proizvodu da se uvedu takse i spriječi nekontrolisana sječa šume. 

I.M

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti