EBRD će sudjelovati u rješavanju problema gradskog grijanja u Zenici

20.05.2017. 08:43 / Izvor: Fena
EBRD će sudjelovati u rješavanju problema gradskog grijanja u Zenici

Razgovarano je o mogućnostima iznalaženja finansijskih sredstava potrebnih Gradu Zenica za učešće u projektu nove firme.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sastao se jučer s direktorima Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj EBRD u BiH Janom Braunom i  kompanije "ArcelorMittal" Zenica Bijuom Nairom s kojima je razgovarao o  rješavanju problema gradskog daljinskog grijanja.

Razgovarano je o mogućnostima iznalaženja finansijskih sredstava potrebnih Gradu Zenica za učešće u projektu nove firme, koja bi se brinula o distribuciji toplotne energije za potrebe grijanja stambenih i poslovnih prostora u gradu i za potrebe kompanije "ArcelorMittal" Zenica.

"Razmatrali smo razne opcije kako da pomognemo Gradu Zenica da osigura finansijsko učešće u ovom projektu i nadamo se da ćemo uskoro pronaći rješenje kojim će biti svi zadovoljni", kazao je nakon sastanka direktor Ureda EBRD-a u BiH Braun.

Pomoć drugih subjekata Gradu Zenici u ovom trenutku je neophodna, jer zbog brojnih obaveza  trenutno nije kreditno, niti garantno sposoban da sudjeluje u formiranju predložene nove 'joint venture' kompanije.

"Naše učešće bi bilo oko tri miliona eura, ali pokušavamo sa svih strana osigurati i dosad sam zadovoljan postignutim dogovorima. Mogu reći da će Zenica uspjeti da riješi grijanje kao najveći problem građana ovoga grada", istakao je gradonačelnik Kasumović.

Nakon sastanka  optimizam u rješenju ovog problema iskazao je i generalni direktor "ArcelorMittala" Zenica Biju Nair, koji je "sto posto siguran da će ovaj problem biti riješen".

"Pomoći  će Gradu da se osiguraju sredstva za učešće lokalne zajednice u ovom značajnom projektu i vjerujem da ćemo brzo imati sve uslove za realizaciju projekta", kazao je generalni direktor "ArcelorMittala" Zenica Biju Nair.

Program realizacije projekta grijanja grada Zenice planiran je na period od najmanje 15 godina i nakon formiranja 'joint venture' kompanije, u vlasništvu "ArcelorMittala", grada Zenice i jedne finske kompanije koja će sudjelovati s opremom i kotlovima za proizvodnju toplotne energije, počet će gradnja novog sistema grijanja koji će biti funkcionalniji i efikasniji nego sadašnji, koji već godinama stvara probleme lokalnoj zajednici i privrednom sektoru. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti