EBRD najavio nastavak podrške ženskom poduzetništvu u BiH

20.03.2014. 12:29 / Izvor: eKapija.ba
EBRD najavio nastavak podrške ženskom poduzetništvu u BiH
OTVORI GALERIJU

Libor Krkoska, direktor EBRD-a u BiH je jučer na konferenciji Snaga žene, koja je za cilj imala promociju ženskog poduzetništva, najavio da će ova banka nastaviti na podršci ženskog poduzetništva u BiH.

Libor Krkoska, direktor ureda EBRD-a u BiH je na konferenciji Snaga žene, koja je za cilj imala promociju ženskog poduzetništva, najavio da će ova banka nastaviti sa podrškom ženskog poduzetništa u našoj zemlji. Naglasio je da se EBRD sve više okreće podršci oblasti koje do sad nisu bile uključene u u ekonomski razvoj,a jedna od njih je i oblast ženskog poduzetništva.

Tako rade na pripremi specijalnog programa za posuđivanje sredstava kroz lokalne banke za žene poduzentice koje će uključivati i tehničku podršku. ''Tehnička podrška i savjetodavni servisi bit će dosupne za žene poduzetnice. Ovo će biti još više prošireno u budućnosti'', najavio je Krkoska. 

Podsjetimo, na jučerašnjoj konferenciji Snaga žene, koja je održana u organizaciji EBRD-a, Udruženje žena One i Deloitte SheXO kluba dodijeljene su i nagrade za žene koje su koristile sredstva iz EBRD-ove linije Žene u biznisu i to u tri kategorije: najbolji projekt, najveći utjecaj treninga i najbolji mentoring program.

U kategoriji najbolji projekt nagradu je dobila Azra Atagić-Ćatović, direktorica poslovnog portala eKapija.ba, za mentoring program nagradu je dobila Aida Hadžalić iz kompanije TBA:Pro, a za najveći utjecaj treninga Elvedina Karalić iz agencije Zoor Bosna.

Na konferenciji  je održano nekoliko panela. Na panelu pod nazivom "Žensko poduzetništvo- započni vlastiti biznis" svoja iskustva su iznosile Anila Gajević iz agencije Zona Casting, Mirela Topić iz kompanije HR Prosolutions, Azra Atagić-Ćatović, direktorica eKapija.ba, Enisa Bekto iz kompanije Bekto Precisa.

O načinima na koje kompanije i poduzetnice mogu pristupiti financijskim sredstvima govorile su Neira Nalić iz firme Mi-BOSPO, Aida Ganić iz kompanije Mikra, te Gordana Trkulja iz UniCredit banke Banja Luka.  

Na konferenciji bilo je govora i o podršci žena u poslovnom svijetu drugim ženama poduzetnicama. O tome se govorile Elma Hošo iz S-Leasinga, Ivana Bunoza iz Elektroprivrede HZHB, Berina Durmišević sa Al Jazeera Balkans, Senada Spahić iz Energeoinvesta.

EBRD je kroz liniju "Žene u biznisu" pomogao 51 poduzetnicu iz BiH da kroz savjetovanje i obuku proširi svoje poslovanje. Do kraja mjeseca bi se taj broj trebao kretati oko 60, istaknuto je na konferenciji ''Snaga žena'' koja se održavala u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti