Energetska efikasnost može biti ključna za ekonomski razvoj zemlje

08.06.2017. 13:06 / Izvor: Akta.ba
Energetska efikasnost može biti ključna za ekonomski razvoj zemlje

U okviru trećeg dana Energe u Sarajevu održana je sesija "Energetska efikasnost".

Energerski sektor ima najveće mogućnosti za investiranje u BIH, kazao je Mak Kamenica, zamjenik direktora USAID EIA u okviru sesije "Energetska efikasnost" koja je održana u okviru trećeg dana Energe u Sarajevu.

"Prema našim pokazateljima u mjere energetske efikasnosti godišnje je moguće uložiti oko 100 miliona koje se ulažu u privredu ove zemlje, odnosno 100 mil. KM godišnje dovodi do uštede energije, 4.000 radnih mjesta na godišnjem nivou, čist zrak i energetsku sigurnost", pojasnio je Kamenica, te dodao kako ulaganje u EE generiše povećanje BDP-a za 3,7 puta.

Također, u okviru ovog panela je istaknuto kako većina zgrada u BiH troši više energije nego što treba.

U okviru ove sesije održan je i panel diskusija u okviru koje su govorili Jasmina Katica ispred Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Muhamed Cero, pomoćnik ministra za okoliš FBIH, Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša, Sanjin Avdić, voditelj sektora za energiju i okoliš u UNDP, Goran Krstović ispred GIZ-a, Mak Kamenica ispred USAID-a i Nihad Harbaš, ekspert za energetsku efikasnost.

Krstović je govoreći na ovom panelu kazao kako u BIH postoje  sistemi za subvencije, posticaji i njihovo uvođenje je ključno za obavljanje ovoga posla.

Istaknuto je kako nas Evropa i legistativa neće čekati. Moramo brže raditi, jer EE može biti ključna za ekonomski razvoj zemlje.

Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH je kazao kako je Fond 2014. uspostavio sektor za energetsku efikasnost i tim napravio iskorak.

On je kazao kako su ulaskom u projekat održivog razvoja formirali 3652 radna mjesta na nivou godine u sektoru građevinarstva, što je 11 posto radnih mjesta u BiH godišnje. 

"Kada govorimo o uštedi energije u kwh to je 6.339.197,27 , dok su godišnje uštede energije 6022,27 KM, a emisija CO2 je bila manja za 1352 tone", naglasio je Čibukčić.

Kako bi EE profunkcionisala u BiH mora se raditi na jačanju svijesti o potrebama realizacije ovakvih projekata. 

U nastavku Energe biće održan info dan obnovljivih izvora energije, te panel diskusija "Električni automobil-zeleno vozilo budućnosti. 

Sajam Energa će biti završen danas oko 15 sati dodjelom priznanja.

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti