Firma "Eagle Technology" iz Žepča proizvodi mašine milionske vrijednosti

22.07.2017. 08:24 / Izvor: Avaz.ba
Firma 'Eagle Technology' iz Žepča proizvodi mašine milionske vrijednosti

Norvežani su pokrenuli firmu u Žepču zahvaljujući direktoru Ivi Klariću, koji za tu kompaniju radio 16 godina.

Prije tri godine u Žepču je osnovana firma "Eagle Tehnology“, koja je dio norveške korporacije "Eagle Tehnology AS“. Njihova specifičnost je, prije svega, u načinu proizvodnje i asortimanu proizvoda, koje plasiraju na svjetsko tržište, po čemu su jedinstveni u kompletnoj regiji.

Rashladni sistemi

"Eagle Tehnology“ se bavi proizvodnjom mašina za pročišćavanje zemlje i vode od zagađivača teškim mazivima, u prvom redu sirovom naftom, te proizvodnjom rashladnih sistema za velike industrijske hale. U Žepču se vrši kompletna proizvodnja. Norvežani su pokrenuli firmu u Žepču zahvaljujući direktoru Ivi Klariću, koji za tu kompaniju radio 16 godina, a pred otvaranje "Eagle Tehnology“ u Žepču vodio je firmu u Kini.

"Imao sam želju da pokrenem nešto značajno u rodnom gradu. Uz podršku Općine, koja je na svaki način izašla ususret, proizvodnja je počela prije dvije godine i trenutno imamo samo jednu norveško-američku konkurentnu firmu", ističe Klarić. 

Da je riječ o specifičnim strojevima, izuzetno skupom načinu proizvodnje i visokoj stručnosti kadra, uvjerili smo se u samom proizvodnom pogonu u kojem je samo pet radnika, dok još desetak, uglavnom inžinjera mašinstva i elektrostruke, obavlja poslove konstruiranja i dizajna. Neposredna pomoć je omogućena od sestrinskih firmi, koje se bave istim poslovima, i ta vrsta umrežavanja uveliko omogućava posao koji ne dozvoljava greške.

"Godišnje proizvedemo po tri mašine za prečišćavanje zemlje i vode i do 20 rashladnih sistema. U pitanju su izuzetno gabaritne mašine, milionske vrijednosti, koje na odredište transportira nekoliko kamiona. Tržište je široko, u prvom redu zemlje Skandinavije pa do Brazila i Kanade", ističe Klarić.

Podne podloge

Firma „Eagle Tehnology“ trenutno je u fazi izgradnje nove proizvodne hale na oko 1.600 kvadrata. Nalazi se na kupljenom zemljištu sa više od 2.000 kvadrata u Poslovnoj zoni "Polja“. I tu bi se trebala premjestiti kompletna proizvodnja i uprava, a ta ulaganja iznose više od milion eura. Oprema za podizanje tereta, u prvom redu kranovi, kao i podne podloge koje trpe velika opterećenja, su specifičnost prostora.

"Predviđanja su da se zaposli dodatnih 20-30 radnika, kako bi se proizvodnja mašina udvostručila. Početak rada smo predvidjeli u proljeće naredne godine", potvrđuje direktor Klarić.

Problem s carinskim procedurama

Manji dio dijelova koji se koriste u završnoj fazi montiranja mašina uvozi se iz inozemstva. Nažalost, tu nastaju problemi koji se teško prevazilaze, potvrđuju u "Eagle Tehnology".

Problem su carinske administrativne procedure koje predugo traju. Dodatno ih usložnjavaju nepoznavanje materije i nedovoljna stručnost pri obaveznim procjenama, što ima veliki utjecaj na strana ulaganja u našoj zemlji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti