Firme iz RS-a traže poništenje tendera i da oni šiju policijske uniforme

14.06.2017. 12:00 / Izvor: Akta.ba
Firme iz RS-a traže poništenje tendera i da oni šiju policijske uniforme 

Udruženje tekstila, kože i obuće Privredne komore Republike Srpske insisitra na poništenju tendera koji je raspisao MUP RS.

Udruženje tekstila, kože i obuće Privredne komore Republike Srpske insisitra na poništenju tendera koji je raspisao MUP RS za nabavku redovne i posebne uniforme policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Vrijednost tendera je veoma velika i iznosi 6.250.000,00 KM, a gotovo cijela nabavka (5.850.000,00 KM) sadržana je u jednom lotu, gdje se istovremeno nalaze različiti dijelovi odjeće i obuća.

"Time je onemogućeno učešće domaćih preduzeća, s obzirom da nijedna naša kompanija ne može pojedinačno učestvovati u ovakvoj nabavcki, jer se radi o velikim količinama i različitim vrstama odjevnih predmeta. S tim u vezi, Udruženje insistira na "razbijanju" nabavke uniformi za policijske službenike na lotove, kako bi se omogućilo učešće naših privrednih društava na istom", ističu iz Udruženja.

U Udruženju ističu da bi preduzeća iz Republike Srpske sa sigurnošću mogla da iznesu najmanje 50 odsto vrijednosti cijele nabavke, ukoliko bi ona bila podijeljena u više lotova, po različitim segmentima, odnosno srodnosti proizvoda. Ovo je veoma velika vrijednost nabavke i velika šteta bila bi da se domaći kapaciteti ne iskoriste. 

Udruženje podsjeća da je ugovorni organ dužan da postupa transparentno, da se u postupku javne nabavke prema ponuđačima ponaša jednako i nediskriminirajuće, na način da osigura pravednu konkurenciju, s ciljem najefikasnijeg korištenja javnih sredstava u vezi s predmetom nabavke i njegovom svrhom, što je definisano Zakonom o javnim navavkama, a to o ovom slučaju nije omogućeno.

"Posebno je važno istaći da preduzeća iz sektora tekstila, kože i obuće u Republici Srpskoj zapošljavaju oko 11.000 radnika, da su jedna od najznačajnijih izvoznih grana privrede, da rade proizvode za svjetski poznate brendove, a ono što je najvažnije - proizvode uniforme za Upravu za indirektno oporezivanje, Pošte RS, policiju i vojsku Crne Gore, Francuske, Slovenije i dr., što dovoljno govori o kvalitetu rada naših privrednih društava", navodi se u saopćenju.

Takođe, Privredna komora Republike Srpske je, kao jedan od prioriteta u unapređenju uslova poslovanja u Srpskoj, isticala važnost korištenja domaće operative i domaćih kapaciteta, posebno u postupcima javnih nabavki.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač rekao je jučer da se dosad na konkurs za nabavku policijskih uniformi prijavilo 17 ponuđača, te da MUP traži uniformu najboljeg kvaliteta i da će prvi put biti "brendirana" i neće je šiti “lokalni krojači pa da za godinu bude neupotrebljiva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti