Forum u Bijeljini: Većina političara ne zna koja je visina prosječne plate

22.03.2017. 14:18 / Izvor: Akta.ba

Većina političara ne zna koja je visina prosječne plate, poručio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić tokom Biznis foruma u Bijeljini

"Mlade ćemo zadržati ako se okrenemo privredi i sličnim temama, a ne aktuelnostima i općenitostima što je trenutna praksa. Većina političara i ne zna koja je visina prosječne plate. Apsolutno podržavam ovakve teme jer nama treba ambijent koji će privući investitore i stvoriti radna mjesta, a za to nam trebaju strateški i dugoročni planovi", poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić na Biznis forumu "Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta“, koji je održan 22. marta 2017. godine u Bijeljini.

Forum su organizovali Institut za razvoj mladih KULT i Grad Bijeljina kako bi privrednici, predstavnici resornih institucija vlasti, stručnjaci iz oblasti ekonomije, poslovnog okruženja i zapošljavanja, te mladi poduzetnici govorili o gorućim problemima u bh. privredi.

"Vrijeme je da počnemo intenzivno razmišljati o privredi, stvaranju novih radnih mjesta i zaustavljanju odlaska mladih iz BiH. Bijeljina to može, siguran sam", istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Kako je zaključeno tokom Foruma, lokalne zajednice su najbliže privrednicima i mogu i trebaju učiniti mnogo više za privredu. One su te koje trebaju i moraju inicirati zakonske izmjene i na višim nivoima. Govorilo se i o nedostatku prakse u obrazovanju, ali i o borbi za opstanak pojedinih, uglavnom zanatskih, zanimanja

"Institut već skoro petnaest godina intenzivno radi na kreiranju povoljnijeg ambijenta za život mladih u BiH. Nova radna mjesta jedan su od osnovnih elemenata za izgradnju takvog ambijenta zbog čega se Institut i uhvatio u koštac s ovako važnim problemima", poručio je Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

Mladi poduzetnici predstavili su uspješne priče o pokretanju vlastitog biznisa kako bi motivisali mlade na slične poduhvate, govorili o problemima prilikom pronalaska posla i prezasićenosti tržišta, dok su privrednici tražili veću uključenost i pomoć od države, ali i veću zaštitu radnika.

Biznis forum „Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta“ organizuje Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Grada Bijeljina, a u okviru inicijative "Poslovni prostor BH" koju vodi Institut za razvoj mladih KULT, a koja je dio Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti