Građani trpe dok se nadležni međusobno optužuju

18.09.2017. 08:15 / Izvor: Nezavisne novine
Građani trpe dok se nadležni međusobno optužuju

Odluke o isplati naknada za rad u komisijama Agencije, kao i u Stručnom vijeću moraju biti usvojene od strane Vijeća ministara

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH i Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo civilnih poslova, prebacuju odgovornost jedni na druge u vezi s blokadom registracije novih lijekova na tržištu BiH.

"Nezavisne" su nedavno objavile da je registracija lijekova u potpunosti blokirana četiri mjeseca, jer Vijeće ministara BiH još nije donijelo odluku na osnovu koje bi Agencija za lijekove i medicinska sredstva plaćala mjesečnu naknadu članovima Komisije za lijekove. Međutim, nakon pisanja "Nezavisnih", Vijeće ministara je na sjednici 12. septembra donijelo zaključak u vezi s ovim pitanjem, iz kojeg proizilazi da direktor Agencije treba da odredi naknade za Komisiju.

"Zaduženo je Ministarstvo civilnih poslova da u saradnji s Uredom za zakonodavstvo, a imajući u vidu odredbe Zakona o lijekovima (čl. 20. i 22.), obavijesti direktora Agencije o nadležnosti za donošenje predmetnih rješenja o određivanju visine naknade za rad u komisijama, a u cilju izbjegavanja različitih tumačenja po pitanju nadležnosti za donošenje ovih rješenja i izbjegavanje ozbiljnih posljedica u pogledu zaštite zdravlja stanovništva", piše u zaključku.

Draženka Malićbegović, pomoćnica ministra, kazala je za "Nezavisne" da je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva poslano mišljenje Ureda za zakonodavstvo u kojem se prvi čovjek Agencije obavještava kako nema potrebe da sve ide na Vijeće ministara te da Agencija sama treba da odredi ove naknade. U Ministarstvu civilnih poslova BiH ističu da je sve do Agencije, koja ne postupa po preporuci Ureda za zakonodavstvo BiH. S druge, pak, strane, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstava tvrde da Vijeće ministara određuje naknade.

"Odluke o isplati naknada za rad u komisijama Agencije, kao i u Stručnom vijeću moraju biti usvojene od strane Vijeća ministara, potom objavljene u 'Službenom glasniku BiH' kako bi postale operativne, odnosno kako bi direktor Agencije po njima donio rješenja. Zbog neusvajanja ovakve odluke od strane Vijeća ministara članovi naše Komisije za farmakopeju nikada nisu dobili ni fening za rad u predmetnoj komisiji", kaže za "Nezavisne" Biljana Tubić, pomoćnica direktora Agencije.

Dodaje da ni članovi ostalih komisija nisu dobili niti jednu naknadu u tekućoj godini, također zbog neusvajanja odluke o isplati naknada, zbog čega Komisija za lijekove ne radi od maja, a postupak registracije lijekova stoji. Zaključujući da je uloga Ministarstva civilnih poslova da u Vijeći ministara BiH izdejstvuje usvajanje odluka za Agenciju.

Kako nezvanično saznajemo, i bivša direktorica Agencije Nataša Grubiša sama je donosila i potpisivala odluke za naknade za rad u komisijama. "Nezavisne" su proteklih dana više puta pokušale da stupe u kontakt s Aleksandrom Zolakom, v.d. direktora Agencija za lijekove i medicinska sredstva, ali on nije odgovarao na naše pozive.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti