Halal certifikat uručen kompaniji Koteks Tešanj

15.03.2017. 09:19 / Izvor: Naša riječ
Halal certifikat uručen kompaniji Koteks Tešanj

Nakon uspješne implementacije zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010, kompaniji Koteks doo Tešanj dodijeljen je halal certifikat.

Nakon uspješne implementacije zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010, kompaniji Koteks doo Tešanj dodijeljen je halal certifikat. Time su potvrđeni halal standardi u procesima nabave, prijema i skladištenja sirovine, proizvodnje, pakiranja, označavanja, te skladištenja i distribucije proizvoda. Svečanost dodjele certifikata je upriličena 08. marta, u sjedištu kompanije Koteks u Tešnju. Direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH Amir Sakić je halal certifikat dodijelio direktorici Koteksa Adisi Karahodžić i članu uprave Koteksa Hamzi Hotiću.

Tim povodom direktorica Karahodžić je izjavila da je dodjela ovog certifikata nadogradnja Koteksovog stalnog napretka u radu i praćenju standarda kvaliteta.

"U skladu sa našim ciljevima naša vizija je konstantno unaprjeđenje poslovanja, praćenje zahtjeva tržišta i stalni rad na edukaciji svih naših zaposlenika što će svakako doprinijeti boljem poslovanju Koteksa u budućnosti", kaže direktorica Karahodžić.

Prigodne čestitke su uputili i načelnik Tešnja Suad Huskić, jedan od vlasnika HIFA grupacije Izudin Ahmetlić, te predsjednik Udruženja privrednika "Biznis centar" Jelah-Tešanj Edin Jabandžić.

"Evidentno je da halal tržište sve više raste i uskoro će dostići ukupnu vrijednost od dva triliona američkih dolara godišnje. Koteks izvozi na ciljano ali veoma zahtjevno tržište EU, a halal certifikat je svakako još jedan plus u cjelokupnoj ponudi prema našim kupcima. Uz halal-certifikat stiče se bitan preduvjet da se sudjeluje u ovoj velikoj tržišnoj utakmici", pojašnjava Haris Sejdić, izvršni direktor Koteksa.

Inače, Koteks je jedno od vodećih preduzeću za otkup, preradu i prodaju sirove kože wet blue, ali i opremu za policiju i druge specijalne službe u BiH i regionu, kao i kožu namijenjenu za potrebe autoindustrije.

U ime Islamske zajednice u BiH svečanosti su prisustvovali muftije Osman ef. Kozlić (banjalučki) i dr. Ejub ef. Dautović (zenički), kao i glavni imam MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić.

Ovime je Koteks Tešanj jedina kompanija u BiH koja posjeduje halal certifikat u oblasti sirove kože, a do sada je u BiH proces halal certificiranja prošlo 70-tak kompanija. Već ranije Koteks je implementirao ISO 9001, ISO 14001 i OHSASS 18001 standarde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti