Heroji svakodnevnice: Obilježen Međunarodni dan pismenosti

08.09.2017. 13:57 / Izvor: Akta.ba

Povodom Međunarodnog dana pismenosti danas su u bh. gradovima organizovani info-pultovi u sklopu kampanje "Heroji svakodnevnice".

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji se obilježava 8. septembra, danas su u bosanskohercegovačkim gradovima organizovani info-pultovi u sklopu kampanje "Heroji svakodnevnice".

Kampanja "Heroji svakodnevnice" je pokrenuta prije šest godina u organizaciji projekta usmjerenog na unaprjeđenje oblasti obrazovanja odraslih,  koji u ime njemačke vlade u Bosni i Hercegovini implementira GIZ sa bosanskohercegovačkim partnerima. Ovo je bila prva takva kampanja u BiH koja je obilježila ovaj značajan datum na našim prostorima i uveliko promijenila percepciju javnosti o ovom, nažalost još uvijek, gorućem pitanju, te potaknula mnoge druge aktere da, na ovaj datum, glasnije upozoravaju na posljedice nepismenosti.

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013., čak 2,82% ljudi u BiH je nepismeno.

"Istraživanja javnog mnijenja, rezultati popisa, ali i ishodi našeg dugogodišnjeg rada na terenu pokazuju prijeku potrebu da se ukaže na važnost cjeloživotnog učenja kao najefikasnijeg alata u borbi protiv nepismenosti. Potpuna ili funkcionalna, nepismenost sa sobom automatski povlači lošiju ekonomsku i socijalnu situaciju", kaže Sanela Džulan-Kulović, predsjednica Udruženja «Heroji svakodnevnice» iz Zenice, koje je osnovano upravo na temeljima ove kampanje. Do danas je, u odnosu na period prije šest godina, primjetan porast svijesti građana u BiH o važnosti edukacije odraslih, ali i broja odraslih koji se odlučuju na nastavak osnovnog obrazovanja.

Obaveza društva u cjelini je da ovom pitanju posveti pažnju i potakne nadležne institucije da donose razumne, logične i sistemske odluke koje će rješavati problem nepismenosti u BiH i dati podršku osobama koje, iz bilo kojeg razloga, do danas nisu završile osnovno obrazovanje, naglašeno je danas u izjavama za medije.

Aktivni partneri i zagovaratelji ovog projekta, pored partnerskih škola iz cijele BiH, su Zavod za obrazovanje odraslih Republike Srpske, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Ministarstvo za obrazovanje, kulturu i sport ZDK, te organizacije "Caritas", "Leda", "Astra" i Udruženje građana "Heroji svakodnevnice" iz Zenice.

Dan posvećen pismenosti je utemeljio UNESCO prije gotovo pola stoljeća, 1967. godine. Cilj Međunarodnog dana pismenosti je skretanje pažnje javnosti na problem nepismenosti koji je, na žalost, i dalje iznimno aktuelan i u svijetu i u Bosni i Hercegovini.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti