Inicijativa koja će omogućiti milijardu dolara za žensko poduzetništvo

20.07.2017. 13:27 / Izvor: Akta.ba
Inicijativa koja će omogućiti milijardu dolara za žensko poduzetništvo

Nedostatak umreženosti, znanja i vještima kao i povezanosti sa tržištem visoke vrijednosti i dalje otežavaju razvoj ženskog poduzetništva.

Kako bi 'otključala' potencijal ženskog poduzetništva Svjetska banka pokreće novu inicijativu koja će omogućiti pristup kapitalu te osigurati tehničku pomoć za žene poduzentice kao i investirati u programe i projekte koji će podržati razvoj ovog poduzentištva. 

Radi se o inicijativi Women Entrepreneurs Finance Initiative (We-Fi) koja će omogućiti više od milijardu dolara za financiranje i poboljšanje pristupa kapitalu malih i srednjih kompanija koje su u vlasništvu žena. Kroz ovu inicijativu nastojat će se podržavati tvrtke pod vodstvom žena u ranijim fazama njihovog rasta.

Pored otežanog pristupa kapitalu glavni problem razvoju ženskog poduzetništva je nedostatak umreženosti, te znanja i vještina kao i povezanosti sa tržištem visoke vrijednosti. Istraživanja pokazuju da muškarci imaju više društvenih veza koje im omogućuju pristup poslovnim mogućnostima,informacijama i kontaktima nego žene, pokazuje analiza Svjetske banke. 

Na taj način, navodi se, žene su u nepovoljnom položaju od početka jer imaju manje profesionalnih veza i mogućnosti rada sa mentorima, što može dugoročno negativno utjecati na njihovo poslovanje.

Istraživanja pokazuju da su kompanije u vlasništvu žena su većinom koncentrirane u sektoru maloprodajnih i uslužnih djelatnosti gdje su dobit i mogućnosti rasta niži, a rijetko u profitabilnijim industrijama poput građevinske, elektronike ili softvera.

Skoro je nemoguće napraviti biznis održivim bez pristupa kapitalu. Procjene pokazuju da kompanije kojima su vlasnici žene predstavljaju samo 30 posto kompanija u svijetu.

Iz svih navedenih razloga Svjetska banka je pokrenula ovu inicijativu koja će raditi na uklanjanju prepreka financijskom pristupu i pružanju komplementarnih usluga kao što su izgradnja kapaciteta, pristup mrežama i mentorima te mogućnosti povezivanja s domaćim i svjetskim tržištima, kao i poboljšanje poslovnog okruženja za žene vlasnice malih i  srednja poduzeća u svim zemljama u razvoju u kojima djeluje Svjetska banka. 

U obrazloženju inicijative je istaknuto da We-Fi na ovaj način želi popuniti prazninu u kojoj nije bilo značajnog fonda ili instrumenta predanog holističkom pristupu javnog i privatnog sektora u rješavanju ograničenja s kojima se suočavaju ženske poduzetnice.

Iz Svjetske banke u BiH za Akta.ba kažu da odbor izvršnih direktora Grupacije Svjetske banke ovu inicijativu tek nedavno odobrio, te da ista još nije u potpunosti operativna.

''Grupacija Svjetske banke se nada da će prvi sastanak Upravnog komiteta inicijative biti tijekom listopada/oktobra 2017.'', naveli su iz ove Banke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti