Inspektori ponovno dolaze: Očekuje se pozitivna ocjena za izvoz piletine

04.08.2017. 13:00 / Izvor: Akta.ba
Inspektori ponovno dolaze: Očekuje se pozitivna ocjena za izvoz piletine

Šarović je najavio dolazak inspekcije EU-a za 26. rujna/septembar. Naglasio je da su za početak, kao i za izvoz mlijeka, izabrali četiri kompanije koje su najspremnije u ovoj oblasti.

Izvoz pilećeg mesa iz BiH u 2016. je izosio 58 milijuna KM, a uvoz 33 milijuna KM. Ovaj sektor u prošloj godini je ostvario pokrivenost uvoza izvozom od 160 posto, što je najviše u posljednjih pet godina.

Taj trend rasta se nastavlja. Naime, u prvih šest mjeseci ove godine pokrivnost je narasla za još čeitti posto.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kaže da je ovo jedna od perspektivnih izvoznih oblasti BiH, a nakon što BiH ispuni standarde i postane kvalificirana za izvoz mesa i prerađevina od pilećeg mesa u EU, taj trend će se nastaviti.

"Nakon priprema koje je radio Ured za veterarstvo i ostalih u ključenih u lanac proizvodnje, a koje su intenzivirane u zadnjih 12 mjeseci, nadamo se da ćemo proći inspekciju Direkcije Europske komisije za zdravlje i hranu, revizije i analize /bivši Ured za hranu i veterinarstvo – FVO/i time  osigurati da BiH bude uvrštena na listu zemalja kojoj je dozvoljen izvoz sirovog pilećeg  mesa i mesnih prerađevina na tražište EU", kazao je on. 

Naveo je da je ispunjen akcijski plana otklanjanja nepravilnosti u ispunjavaju potrebnih uvjeta za izvoz ovog mesa. 

Šarović je najavio dolazak inspekcije za 26. rujna/septembar. Naglasio je da su za početak, kao i za izvoz mlijeka, izabrali četiri kompanije koje su najspremnije u ovoj oblasti. Radi se o tri kompanije iz FBiH i jednoj iz RS. Deset kompanija se nalazi na potencijalnoj listi za izvoz ovih proizvoda. 

"Optimista sam da ćemo dobiti pozitivno mišljenje inspektorata. Ovaj mjeseci i pol ćemo iskoristiti za dodatne pripreme prije dolaska inspekcije'', naveo je Šarović te izrazio nadu da bi to dozvola inspektorata mogla doći i za izvoz jaja.

Nedžad Biberović, predstavnik grupacije Akova, kazao je da je  oko 10.000 ljudi, od onih koji su direktno u proizvodnji do kooperanta, uključeno u proizvodnju i preradu proizvoda od pilećeg mesa.

Dodao je da su nakon ulaska Hrvatske u EU, naši proizvođači izgubili tržište od preko 10 milijuna KM, te da su se morali preusmjeriti na tržišta regije i trećih zemlja. Navodi da će se ukoliko inspekcija da pozitivno mišljenje to za njih, kao i za ostale proizvođače, značiti povratak na ovo tržište što će biti pozitivno i sa razvoja njihovih kompanija, ali i cjelokupne ekonomije.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kazao je da su se u 2016. iz ove oblasti najviše izvozile prerađevine od pilećeg mesa, meso peradi, te jaja i živa piletina.

"Naša najznačajnija izvozna tržišta u 2016. su bila Srbija, Kosovo, Makedonija i Crna Gora", kazao je Bojić. 

D.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti