Intenziviranje saradnje privrednika Bosne i Hercegovine i Mađarske

25.05.2017. 08:47 / Izvor: Akta.ba
Intenziviranje saradnje privrednika Bosne i Hercegovine i Mađarske

Riječ je o kompanijama, koje su godinama prisutne na tržištu BiH, ali i kompanijama zainteresovanim za nova ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

U cilju jačanja ekonomske a posebno trgovinske saradnje Bosne i Hercegovine i Mađarske, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović jučer je razgovarao sa delegacijom Mađarsko-bh. poslovnog savjeta, koju čine privrednici i predstavnici vodećih mađarskih kompanija: MOL, Telekom Mađarske, OTP banka, te klirinških kuća za poravnanje u trgovini električnom energijom. Riječ je o kompanijama, koje su godinama prisutne na tržištu BiH, ali i kompanijama zainteresovanim za nova ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Poseban interes iskazan je za sektor Telekoma i IT-a, a naročito za energetski sektor gdje je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u proteklom periodu, napravilo značajne iskorake:  

"Već krajem narednog mjeseca imaćemo spremnu finalnu verziju Okvirne strategije za energetski sektor BiH, koja će obuhvatiti i entitetske strateške dokumenta, a čime otvaramo vrata za pristup značajnim sredstvima EU, namijenjenim energetskom sektoru. Takođe, finalizuje se i Zakon o regulatoru električne energije i gasa, prenosu i tržištu električne energije, koji će dati pravni osnov za formiranje organizovanog tržišta električne energije u BiH", istakao je ministar Šarović, dodajući da će iskustva Mađarske u oblasti tržišta električnom energijom biti od značajne koristi, posebno jer je mađarska berza HUPEX jedna od vodećih regionalnih berzi.

Zajednički je konstatovano da Bosna i Hercegovina i Mađarska, imaju dobru privrednu saradnju ali da su potencijali obje zemlje mnogo veći, posebno u poljoprivredi. S tim u vezi, izražena je jasna opredijeljenost da se u narednom periodu u okviru Poslovnog savjeta i Spoljnotrgovinske komore BiH, definišu konkretne mogućnosti, prepoznaju nove šanse i otvore putevi intenzivnije saradnje privrednika dvije zemlje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti