INTERA TP značajnim grant sredstvima pomogla razvoj 27 startup poduzeća

28.03.2017. 09:26 / Izvor: Akta.ba
INTERA TP značajnim grant sredstvima pomogla razvoj 27 startup poduzeća

INTERA Tehnološki Park osnovan je s ciljem poticanja i podupiranja razvojnih gospodarskih procesa u regiji Hercegovine.

INTERA Tehnološki Park osnovan je s ciljem poticanja i podupiranja razvojnih gospodarskih procesa u regiji Hercegovine. Kao prepoznatljiv simbol uvijek se isticao poslovni inkubator kroz koji je do danas prošlo više od 50 startup timova, a njih 29 se uz trud i zalaganje izborilo za tržišnu poziciju, te kontinuirano stvaraju svoj brand na domaćem i međunarodnom tržištu.

Unutar dvije godine, kroz tri ciklusa, INTERA Tehnološki Park startupima je podijelio 39 grantova za 27 različitih poduzeća u iznosu od 157 400 KM. Kategorije kroz koje su se startupi mogli prijaviti za grant sredstva su bile istraživanje i razvoj, inicijalni startup paket, konzultantske usluge, razvoj ljudskih resursa, dizajn poslovnog identiteta, zaštita prava intelektualne svojine i učešće na sajmovima. Svi grantovi su dodjeljeni uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Uz nezanemarive finacijske poticaje, važno je spomenuti da je u početnim fazama razvitka poduzeća pored novca potrebno i niz drugih čimbenika kako bi ono opstalo i počelo rasti. Ključ uspjeha ne leži samo u ideji, poslovnom planu ili volji da pokrenete vlastiti posao. Potrebni su bezbrojni mentorski sati, kontakti, umrežavanje s domaćim i inozemnim tržištem, poticajno radno okruženje koje teži ka uspjehu, edukacije, te sve ostalo što Vas može činiti različitim, boljim od kokurencije.

"Ideja, sama po sebi, ne znači ništa. Sve dok je zarobljena unutar Vaših glava nažalost neće pridonijeti ni Vašem poslovnom prosperitetu, a ni poticanju poslovnog okruženja. Zapišite ideju na papir, potražite podršku na pravom mjestu", poručuju iz INTERA Tehnološkog parka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti