Investicija od 10 mil.: Ove godine počinje eksploatacija ceruzita u Olovu?

28.02.2017. 12:19 / Izvor: Akta.ba
Investicija od 10 mil.: Ove godine počinje eksploatacija ceruzita u Olovu?

Zbog obimne bh. birokracije projekat vrijedan 10 miliona dolara koji povlači i 250 novih radnih mjesta je sve ove godine na čekanju.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je nedavno, na prijedlog Ministarstva za privredu, razmatrala i usvojila odluku o dodjeli koncesije za proširenje koncesionog polja kompaniji "Geomet" iz Olova koja u budućnosti planira vršiti eksploataciju mineralne sirovine – ceruzita u Olovu na ležištima "Očekalj" i "Prgoševo" u Dugandžićima.

Za poslovni portal Akta.ba Ismar Šabović, direktor Geometa kazao je kako se radi o proširenom koncesionom polju gdje se u budućnosti planira postaviti pogon za preradu rude.

Pojašnjava, kako je ovo samo Odluka Vlade, a do konačnog potpisivaja ugovora za ovaj mali dio koncesionog polja treba ispoštovati još neke Anekse ugovora.

"Nedavno je održana i javna rasprava vezano za eksploatacijsku dozvolu koju izdaje Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije", kaže Šabović, dodajući kako je javna rasprava prošla bez problema, pritužbi, te je lokalna zajednica izrazila podršku. "Geometu je kao uslov za pribavljanje ove dozvole ostalo deminiranje terena koje bi trebao raditi BH MAC čim vremenski uslovi dozvole, a mi očekujemo da će to biti u martu", naglašava Šabović.

Nakon što pribave eksploatacijsku dozvolu kreće se sa kreiranjem glavnog rudarskog projekta. Kada dođe do odobrenja ovog projekta Geomet konačno može da uđe u radove, odnosno izgradnju infrastrukture koja je još jedan od uslova za otvaranje rudnika.

"Nakon izrade infrastrukture za rudnik, Geomet će predati zahtjev za upotrebnu dozvolu. Nakon što ova dozvola bude odobrena rudnik može početi sa radom", pojašnjava Šabović, naglašavajući kako se nada da će se to desiti u ovoj godini.

Naime, britanska kompanija Mineco Limited, članica Mineco Grupe kako je poslovni portal Akta.ba već pisao je poslove oko pribavljanja dozvola pokrenula još 2012. godine, te zbog obimne bh. birokracije projekat vrijedan 10 miliona dolara koji povlači i 250 novih radnih mjesta je sve ove godine na čekanju.

Otvaranje rudnika će se otvoriti četiri indirektne mogućnosti za upošljavanje na svakog uposlenog u rudniku što će u konačnici imati značajan uticaj na dugoročni razvoj lokalne zajednice u Olovu, ali i za državu kroz sva davanja i poreze na svim nivoima.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti