Iskustva Švedske u sektoru zemljišne administracije korisna za BiH

02.12.2016. 12:46 / Izvor: Fena
Iskustva Švedske u sektoru zemljišne administracije korisna za BiH

Projekt je započeo 2013. godine, a trajat će do 2019., a za njegovu realizaciju Kraljevina Švedska izdvojila je oko šest miliona eura.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne poslove Željko Obradović kazao je da je vizija ove institucije da građani Bosne i Hercegovine, kao što je slučaj u Švedskoj, na jednom mjestu i s jednim dokumentom mogu uzeti sve podatke o svojoj nekretnini.

To je izjavio danas nakon sastanka s ambasadorom Kraljevine Švedske u BiH Andersom Hagelbergom, kada su razgovarali o trenutnim aktivnostima Federalne uprave s naglaskom na realizaciju projekta "Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u BiH-CILAP".

Projekt je započeo 2013. godine, a trajat će do 2019., a za njegovu realizaciju Kraljevina Švedska izdvojila je oko šest miliona eura.

Obradović je istakao da, zahvaljujući ovom i drugim projektima, korisnici Federalne uprave za geodetske i imovinskopravne poslove na internetu mogu izvršiti uvid u stanje svojih parcela, što je veliko dostignuće u IT sistemu u sektoru zemljišne administracije Federacije BiH.

Također je ukazao na činjenicu da bez ove pomoći Kraljevine Švedske, BiH ne bi mogla realizirati bitne i suštinske projekte u BiH i FBiH.

Ovaj projekt, pojasnio je, prije svega je tehnička podrška bitnom projektu usaglašavanja podataka zemljišne knjige i katastra koji trenutno provode u FBiH, u okviru kojeg je već uključeno 40 općina u FBiH, a do kraja 2018. očekuju uključenje i svih ostalih općina.

Osim navedenog, naveo je i ostale aktivnosti koje se provode u okviru projekta, kao što su uspostava adresnog registra, procjena vrijednosti nekretnina, gravimetrijska mjerenja, digitalni arhiv te edukacija.

Obradović je napomenuo da BiH i Švedska imaju sličnu historiju zemljišne administracije, odnosno zemljišne knjige i katastra, te zaključio da su iskustva Švedske u sektoru zemljišne administracije korisna za BiH.

Ambasador Hagelberg je istakao da Švedska nastoji da doprinese razvoju BiH i pruži podršku bosanskohercegovačkom sistemu zemljišne administracije te da je, osim finansijskih sredstava za realizaciju projekta, tu još i uska saradnja dviju država.

Nakon informiranja o pojedinostima projekta, ambasador Kraljevine Švedske je izrazio uvjerenje da se radi o pozitivnom i kvalitetnom projektu, koji se najviše odnosi na građane BiH, jer je njima bitno da imaju funkcionalan sistem zemljišne administracije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti