Isplaćivali stimulacije i za odlazak u penziju

15.08.2017. 08:17 / Izvor: Nezavisne novine
Isplaćivali stimulacije i za odlazak u penziju

Za bruto plaće zaposlenih isplaćeno je oko 48,7 miliona KM.

Isplata dodatka na plaću policijskim službenicima u Graničnoj policiji (GP) BiH i dalje je vršena kao i u ranijim godinama iako nije usvojen podzakonski akt koji reguliše to pitanje. Ovo je jedna od ključnih zamjerki državne revizije u izvještaju o poslovanju GP BiH u 2016. godini, u kojem je usvojeno mišljenje s rezervom. Druga ključna zamjerka državne revizije odnosi se na nepravilnosti i nedostatke u vezi s provođenjem postupaka javnih nabavki, što je praksa koja se ponavlja godinama.

"Ne izražavajući dalju rezervu na mišljenje o usklađenosti, skrećemo pažnju na nedostatke i slabosti konstatovane prilikom provođenja postupka nabavke službenih vozila, kao i na neefikasnost u pogledu implementacije odredaba Zakona o direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH, a koja se odnosi na provođenje zajedničkih nabavki za određenu opremu", piše u izvještaju.

Kako navode revizori, policijski službenici u GP BiH ostvaruju pravo na policijski dodatak u iznosu od 35 posto od osnovne plaće, na osnovu odluke direktora iz 2008. godine, ali, također, ostvaruju pravo i na stimulacije, koje su u 2016. godini isplaćene u iznosu oko 60.000 KM za 204 zaposlena. Interesantno je da su stimulacije odobravane za angažovanje zaposlenih u Disciplinskoj komisiji, za izuzetne - posebne rezultate u radu, no isto tako su isplaćivane u iznosu od 30 posto na plaću zaposlenog koji odlazi u penziju, na šta revizija posebno upozorava.

"U slučaju stimulacije zaposlenima koji odlaze u penziju smatramo da sama činjenica da zaposleno lice odlazi u penziju ne bi trebalo da bude razlog ili osnov za isplatu stimulacije", navode revizori. Inače, budžet GP BiH u 2016. godini iznosio je oko 74,26 miliona KM, od čega su tekući izdaci bili 71,1 milion, a kapitalni oko 3,16 miliona KM.

Za bruto plaće zaposlenih isplaćeno je oko 48,7 miliona KM, naknade troškova iznosile su oko 10,47 miliona, izdaci za upotrebu vozila bili su oko 1,34 miliona KM, a za nabavku materijala oko 1,12 miliona. Kada je u pitanju upotreba vozila, revizija navodi da je GP BiH na kraju 2016. raspolagala sa 318 vozila, od čega 205 vozila posjeduje oznaku GP, dok je njih 113 neobilježeno.

"Vijeće ministara je dalo saglasnost na Pravilnik o uslovima nabavke i korištenju specijalizovanih službenih vozila; definisan je broj i vrsta vozila koje GP može da nabavlja, maksimalna cijena, kao i pravo na korištenje", ističu revizori, te navode da je najveća dozvoljena cijena za nabavku kombi vozila do 85.000 KM, a za putnička do 90.000 KM.

I ovdje revizija naglasak stavlja na odluku direktora o odobravanju korištenja vozila za dolazak i odlazak s posla, po kojoj osim njega (direktora) to pravo ostvaruju još i zamjenik, pomoćnici, šef kabineta, načelnik interne revizije, savjetnici, kao i načelnici organizacionih jedinica, ukupno njih 16.

"Može se zaključiti da se dato pravo na korištenje vozila zasniva na funkciji, a ne na realnoj potrebi izvršenja posla", zaključuje revizija.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti