Ispunjeni preduslovi za uspostavljanje SSDL laboratorije u Banjoj Luci

24.12.2013. 10:01 / Izvor: eKapija.ba
Ispunjeni preduslovi za uspostavljanje SSDL laboratorije u Banjoj Luci

Sredstva za rekonstrukciju ove laboratorije su obezbijeđena iz budžetskih sredstava za 2013.godine i udruženih sredstava za podršku IPA projekata.

Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercergovine i Dragan Bogdanić, ministar Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske potpisali su 19.12.2013 godineugovor o zakupu poslovnog prostora na lokaciji bivšeg MDU Čajavec u Banja Luci. Potpisivanjem ovog ugovora ispunjen je prvi preduslov za otpočinjanje adaptacije prostora za potrebe uspostavljanja državne sekundarne standardne dozimetrijske laboratorije (SSDL).

Istog dana  je potpisan i ugovor sa izvođačem radova, firmom "Delta MD" Banja Luka te je od tog datuma i otpočela adaptacija laboratorijskog  prostora.

Sredstva za rekonstrukciju ove laboratorije su obezbijeđena iz budžetskih sredstava za 2013.godine i udruženih sredstava za podršku IPA projekata.

Potpisivanjem ovih ugovora stvoren je preduslov za nastavak implementacije projekta IPA 2008 "Uspostavljanje Sekundardne Standardne Dozimetrijske Laboratorije (SSDL) u Bosni i Hercegovini" koji finansira EU. Opremom vrijednom preko EUR 400,000.00 koja će biti isporučena u januaru iduće godine, Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine će uspostaviti etalonsku bazu države i ostvariti sljedivost mjerenja jonizirajućeg zračenja na međunarodnom nivou.

Projekat će doprinijeti boljoj kontroli doze jonizirajućeg zračenja za pacijente preko odgovarajućih kalibracija mjernih uređaja u skladu sa zahtjevima člana 8. Direktive Savjetodavnog Vijeća 97/43 EURATOM. Također će se poboljšati pouzdanost mjerenja jonizirajućeg zračenja u oblasti zaštite od zračenja, monitoringa radioativnosti u okolišu, medicinskim ustanovama, sektorima industrije koji koriste izvore zračenja, i regulatornim tijelima zaduženim za inspekciju kontrolisanih područja.

Osnovni zadaci SSDL-a će biti kalibracija i verfikacija instrumenta za mjerenje zračenja kao i uspostavljanje, upoređivanje i održavanje bosanskohercegovačkog sistema za mjerenje doza zračenja sa međunarodnim sistemom mjerenja doza zračenja.

Ova laboratorija će biti dio distribuiranog mjeriteljskog sistema u Bosni i Hercegovini, koji vodi Institut za mjeriteljstvo BiH, sa lokacijom u Banjoj Luci, saopćeno je iz Instituta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti