Izabrano rukovodstvo PK RS: Borko Đurić ostaje na čelu komore

30.03.2017. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Izabrano rukovodstvo PK RS: Borko Đurić ostaje na čelu komore

Dosadašnji predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić jučer je ponovo izabran na ovu funkciju.

Dosadašnji predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić jučer je, na konstitutivnoj i izbornoj sjednici Skupštine Privredne komore RS, ponovo izabran na ovu funkciju, dok su za potpredsjednike izabrani Mihajlo Vidić i Ratko Đuričić.

Direktor Privredne komore Republike Srpske i u narednom mandatnom periodu biće Dragica Ristić.

Za predsjednika Skupštine Privredne komore Republike Srpske izabran je Dejan Mijić, a za potpredsjednika Dragan Jakić.

Predsjednik Đurić je novinarima, nakon izborne sjednice, rekao da će se njegove aktivnosti u narednom periodu odnositi na smanjenje opterećenja na privredu, stvaranje što povoljnijeg privrednog ambijenta, kako bi se obezbijedio što viši stepen konkurentnosti domaće privrede, uvažavajući sve probleme i okolnosti u kojima funkcioniše privredni sistem.

"Pred nama je period u kojem će sigurno biti mnoštvo teškoća. Uz one probleme sa kojima smo se suočavali u prethodnom periodu doći će i neki novi, jer narastaju potrebe, povećavaju se obaveze, a mogućnosti su ograničene i teško je za očekivati da ćemo u neko dogledno vrijeme biti u poziciji da se sve obaveze servisiraju iz tekuće poslovne aktivnosti", naveo je predsjednik Komore.

Prema njegovim riječima ogroman problem predstavlja i odliv kvalitetne radne snage u zemlje EU, što dovodi domaće privredne subjekte do nemogućnosti blagovremenog i kvalitetnog izvršavanja preuzetih poslova.

Naveo je da je problem i školstvo koje nije usklađeno sa potrebama privrede i koje produkuje kadrove koji ne mogu naći svoje mjesto u privredi, dok s druge strane ima zanimanja koja su potrebni privredi, ali niko ne obrazuje taj kadar.

"Insistraćemo na svim započetim aktivnostima u vezi sa zakonskim rješenjima koja bi trebala da vode ka poboljšanju poslovnog ambijenta, na smanjenju javne administracije i javne potrošnje i njihovoj većoj efikasnosti i stavljanja u potrebe privrede, te što višeg stepena iskoristivosti raspoloživih prirodnih resursa u službu privrednih subjekata", poručio je Đurić i upozorio da se Srpska suočava sa problem sve većeg otvaranja domaćeg tržišta, kao i činjenicom da su vrlo ograničeni mehanizmi zaštite domaće proizvodnje što je dovodi u podređen položaj na domaćem tržištu, a teško su joj dostupna strana tržišta zbog standrada koja ne može obezbijediti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti