Izdavanje pasoša nakon 15. juna u punom kapacitetu

09.06.2017. 13:57 / Izvor: Fena
Izdavanje pasoša nakon 15. juna u punom kapacitetu

Ministar Osmanović danas je izrazio razočarenje u kompaniju Miobauer koja je 21. marta potpisala jednogodišnji ugovor s Agencijom za identifikaciona dokumenta.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović nada se da će do 15. juna biti stabilizirano stanje i u punom kapacitetu početi izdavanje pasoša za bh. građane.

On je danas u izjavi novinarima naglasio da je to garantiralo rukovodstvo kompanije Miobauer direktoru Agencije za identifikaciona dokumenta i razmjenu podataka BiH i njegovim suradnicima prilikom posjete toj kompaniji.

"Garantirano im je da će se poslije 15. juna stabilizirati izdavanje pasoša jer će tad dobiti repromaterijal i moći u punom kapacitetu izdavati pasoše", kazao je Osmanović. 

To što su dosad radili smanjenim kapacitetom, trošili su, istaknuo je Osmanović, repromaterijal koji im je ostao od prošlog tendera otprije tri godine.

"Po mojim informacijama imali su materijala za oko 100.000 pasoških knjižica. Hoću da vjerujem da ćemo poslije 15. juna izdavati pasoše u punom kapacitetu i da će bh. građani biti pošteđeni problema te vrste", kazao je.   

Podsjetio je i na to da je prije dvedesetak dana uputio pismo Agenciji za identifikacione dokumente i zatražio da se, u skladu s Ugovorom, dosljedno primijene sve zakonske obaveze, odnosno „naplata penala“ dobavljaču koji nas je doveo u takvu situaciju.             

Ministar Osmanović danas je izrazio razočarenje u kompaniju Muehlbauer koja je 21. marta potpisala jednogodišnji ugovor s Agencijom za identifikaciona dokumenta i razmjenu podataka i obavezali se da će u roku od godinu dana isporučiti oko 550.000 pasoša za bh. građane. Naglašava da su, ubrzo nakon potpisivanja Ugovora, konstatirali da nemaju dovoljno repromaterijala za izradu pasoša „prije svega specificiran papir koji je zahtjevan za nabavku“.

To, kako je kazao, pokazuje neozbiljnost kompanije koja je tri godine radila pasoše za građane BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti