Izgradnja toplovoda Kakanj-Sarajevo opravdana s tri najvažnija aspekta

19.05.2017. 16:20 / Izvor: Akta.ba
Izgradnja toplovoda Kakanj-Sarajevo opravdana s tri najvažnija aspekta

Direktor Sarajlić kazao je da je projekat predstavljen općinama Kakanj, Visoko, Breza, te u sjedištu Vlade ZDK.

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH u saradnji sa JP Elektroprivreda BiH, danas je prezentirala „Studiju opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajeva“. Studiju je prezentirao prof. dr. Mustafa Musić, a o značaju projekta još su govorili Fuad Čibukčić, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije JP Elektroprivreda BiH, te Senad Sarajlić, pomoćnik generalnog direktora za razvoj JP Elektroprivreda BiH. Prezentaciji su pratili i predstavnici UNDP-a, USAID-a, Njemačke ambasade u BiH, Ambasade SAD u BiH, kao i predstavnici nadležnih federalnih ministarstava.

„Ovo je jedan od rijetkih projekata u kojem svi subjekti imaju interes za realizacijom, u prvom redu građani. Dovođenje ovako kompleksnog projekta do faze realizacije u današnjoj situaciji prije svega je povezano sa kapacitetom JP EP BiH, ali i Vlade FBiH, Vlade Kantona Sarajevo i Vlade ZE-DO kantona da obezbijede sve neophodne uslove, te isti stave u vrh prioriteta izgradnje infrastukturnih projekata, kazao je prof.dr. Musić.

Ukupna investicija za transport i oduzimanje toplinske energije iznosi 229.617.000,00 KM.

Direktor Čibukčić naglasio je da su partneri u finansiranju Studije bili Fond za zaštitu okoliša FBiH i JP Elektroprivreda BiH.

„Sa tri najvažnija aspekta - energetskog, okolišnog i socio-ekonomskog  - rezultati su više nego zadovoljavajući, zapravo izvrsni. Nadamo se da ubrzo prelazimo u drugu fazu, odnosno izradu idejnog projekta. Pozivamo i druge aktere Vladu FBiH, Vladu KS, Vladu ZDK i druge da se aktivno uključe“, kazao je Čibukčić.

Direktor Salkić istakao je kako je projekat grijanja Sarajava iz TE Kakanj putem toplovoda najznačajniji projekat koji Elektroprivreda ima namjeru raditi pored, naravno, Bloka 8 TE Kakanj.

„Naš plan je, i to je studijom predviđeno, da već u grijnoj sezoni 2020. – 2021. godina, Sarajevo već bude grijano iz TE Kakanj. Naravno, potrebna je sinhronizacija i rad svih odgovornih institucija na realizaciji ovako bitnog projekta“. Mora se napomenuti da postojeći blokovi imaju dovoljno kapaciteta i energije da se grije Sarajevo, naglašava Salkić.

Direktor Sarajlić kazao je da je projekat predstavljen općinama Kakanj, Visoko, Breza, te u sjedištu Vlade ZDK.

„Dostavili smo im i obrazac protokola kako bi oni iskazali svoju zainteresiranost za ovaj projekat i očekujemo da te aktivnosti nastavimo i u KS. Ovo je vrlo važan projekat i koristan za sve. Realizacija ovog projekta nije vezana za gradnju Bloka 8 TE Kakanj, mi danas imamo na raspolaganju planiranih 300 megavata toplinske energije da distribuiramo konzumentima“, potcrtava Sarajlić.

Prof. dr. Mustafa Musić još je naglasio: „Slijedeći bitan korak je izrada idejnog projekta, koji će razriješiti pitanja tehničko-tehnološke naravi (poput pitanja vezanih za tačke priključka topline iz TE na distrubutivnu mrežu Toplane Sarajevo itd). Projekcije su da bi završetak aktivnosti izrade idejnog projekta, mogao biti u prvoj polovici 2018. godine, dok bi potencijalni završetak glavnog projekta i realizacija planiranih radova bili gotovi do grijne sezone 2020-2021.“

Inače, analize obuhvaćene Studijom pokazale su da bi se realizacijom projekta obezbijedilo dugoročno pouzdano snabdijevanje toplinskom energijom područja do/i Sarajevo na bazi domaćeg energetskog resursa. Projektom se također stvara okvir za razvoj vosokoefikasne kogeneracije u TE Kakanj kroz uštedu primarne energije na osnovu potrošnje korisne energije. Studija je pokazala da projekat ima potencijal za dobre finansijske performance.

Studija je pokazala sljedeće benefite realizacije projekta u periodu od 2016. do 2040. godine, koji bi mogli biti i mnogo veći od pokazanih:

Energetski benefiti projekta:

  • Povećanje sigurnosti snabdijevanja toplinskom energijom,
  • U potpunosti bi bili korišteni domaći prirodni resursi
  • Obezbjeđenje diverzifikacije izvora topline,
  • Oslobađanje ovisnosti od samo jednog energenta (uvoznog gasa),
  • Ušteda primarne energije u gradovima,
  • Poboljšanje imidža gradova kroz uvođenje grijanja na bazi visokoefikasnih tehnologija, uz doprinos energijskoj efikasnosti na regionalnom i nacionalnom nivou
  • Doprinos održivom sistemu grijanja u gradovima

Okolinski benefiti projekta:

  • Poboljšanje okolinskog aspekta na lokalnom i širem nivou, kao što su: smanjenje emisija čvrstih čestica, smanjenje emisija NO2 i SO2, smanjenje emisija CO2.
  • Padinski dijelovi grada će imati mnogo povoljnije uvjete za korištenje plina nego što je to trenutno spaljivanje „svega i svačega“ što je ogroman problem zagađenje gradova kao što su Kakanj i Sarajevo.
  • Značajni efekti bi se postigli zamjenom individualnih ložišta i postojećih kotlovnica u Sarajevu.

Socioekonomski benefiti projekta:

  • Svi zainteresirani subjekti, na prvom mjestu građani, imali bi benefit od realizacije ovog projekta.
  • Cijena toplinske energije na mjestu priključenja na toplovodnu mrežu KJKP Toplane Sarajevo znatno niža od proizvodne cijene toplinske energije u KJKP Toplane Sarajevo na bazi uvoznog prirodnog gasa,
  • Sredstva ostaju u platnom prometu BiH,
  • U potpuno iskorišteni domaći prirodni resursi: doprinos razvoju alternativnog uzgoja brzorastuće biomase,
  • Doprinos razvoju tržišta biomase (planirani projekti kosagorijevanja)
  • Stvaranje uslova za izgradnju visokoefikasnog kogenerativnog Bloka 8 i zatvaranje postojećih zastarjelih neefikasnih blokova u TE Kakanj.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti