Javna nabavka: Usisivače plaćali i do 6.000 KM

02.02.2017. 14:39 / Izvor: Akta.ba
Javna nabavka: Usisivače plaćali i do 6.000 KM

Prema nekim procjenama oko tri milijarde eura se slije u privatne džepove putem javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.

Prema izvještaju Transparency Internationala, Bosna i Hercegovina je prema stupnju percepcije korupcije najgore rangirana zemlja regije nakon Kosova. Najviše korupcije je prisutno u oblast javne nabave.

Nedavno je veliki uspjeh postigla izložba Muzej javnih nabavki na kojoj su predstavljeni šokantni primjeri javnih nabavki i gdje smo mogli vidjeti da su institucije s novcem građana plaćali ogromne cijene koje su 100-truko veće od stvarne vrijednosti tog proizvoda-od pepeljare pa do toaletnog papira.

Kako su neke usluge i proizvodi plaćaju izvan stvarne vrijednosti pokazuje i nabavka Predsjedništva BiH koje je, odmah nakon izbora, u 2016. provelo postupak javnih nabavki za kupovinu tepiha i staza koje nas koštale oko 21.000 KM.

Također tu je i Geodetska uprava RS je u 2016., prema izvještaju  o realizaciji javnih nabavki objavljenoj na njihovoj stranici, kupila usisivača u vrijednosti od oko 6.000 KM (bez PDV-a).

Iako je dala oko 6.000 KM za nabavku usisivača ugovorena je i nabavka usluge generalnog čišćenja prostorija Republičke uprave za geodetske i imovinsko- pravne poslove, a vrijednost tog ugovora iznosi oko 6.000 KM odnosno točnije 5.989,80 KM (bez PDV-a). Obje javne nabavke su ugovorene direktnim sporazum za koji nije potrebna objava javnih poziva.

U realizaciji je navedeno da je izvršilac usluge obvezan izvršiti uslugu generalnog čišćenja u roku od 6 mjeseci od dana zaključenja ugovora. Plaćanje u roku od 30 dana od dana ispostavljanja fakture.

Također, ova Uprava je u 2016. godinu za nabavku 63 rokovnika potrošila 4.410,00 KM (bez PDV-a)što znači da je svaki rokovnik koštao građane 70 KM.

Prema nekim procjenama oko tri milijarde eura se slije u privatne džepove putem javnih nabavki u Bosni i Hercegovini.  Nabavlja se sve i svašta čak i ono što nije u opisu poslovanja određenih institucija. 

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti