Jusko: Osjećam se tužno jer benefiti koje BiH može izgubiti su ogromni

13.07.2017. 10:04 / Izvor: N1
Jusko: Osjećam se tužno jer benefiti koje BiH može izgubiti su ogromni

Sinoć sam se osjećao izuzetno tužno jer benefiti koje BiH može izgubiti su ogromni. Ovu priliku BiH ne treba propustiti.

Bosna i Hercegovina na samitu u Trstu nije prisustvovala potpisivanju Ugovora o pristupanju Transportnoj zajednici, koji predstavlja svojevrsno formiranje jedinstvenog tržišta transportne infrastrukture - i kopnenog i pomorskog saobraćaja između EU i zemalja Zapadnog Balkana. Tako su sada stopirani projekti od pola milijarde KM.

Da li je sinoć održana telefonska sjednica Vijeća ministara BiH i koji su zaključci?

Sjednica je održana, a što se tiče zaključaka za sad ih ne mogu davati. Što se tiče samita u Trstu, treba istaći da su usvojena četiri projekta od pripremljenih šest, a nepotpisivanjem Ugovora sredstva su stavljena na stand-by. U jednom momentu naša delegacija dobila je informaciju da bi mogli ostati bez svih sredstava. Mogu reći kako u ovom momentu nismo ostali bez svih sredstava.

Šta to znači?

To znači da onog momenta kada se usaglasimo, a to neće biti vječno, odmah će iz EU doći na potpisivanje. Sinoć sam se osjećao izuzetno tužno jer benefiti koje BiH može izgubiti su ogromni.

Ovu priliku BiH ne treba propustiti.

Naša zemlja jedina nije potpisala Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici. Kakve su reakcije drugih zemalja?

Svi su istog stava da se što prije treba potpisati Ugovor. Nikome nije u interesu da BiH ostane po strani. Po prirodi sam optimista i odgovorno tvrdim da ćemo u najskorije vrijeme biti dio ove zajednice. Žao mi je što to nismo postali sinoć.

Kakve će biti posljedice? Zašto smo propustili ovakvu priliku?

Posljedica u ovom momentu nema, naravno, ukoliko to potraje kratak vremenski period. Evropska zajednica naravno neće dugo čekati, do pola godine. U ovom momentu ne želim da razmišljam o crnom scenariju.

Kakve su bili reakcije ministara iz bh. entiteta Republike Srpske, Crnadka i Šarović?

Iste kao svih nas. Oba ministra su željela da budemo dio zajednice. U ovakvim stvarima niko ne može biti sretan. Najveći gubitnik su BiH i njeni narodi. Svi smo mi lobirali da sredstva ne propadnu. Ta je prilika data, sredstva su tu i uvjeren sam da ćemo uskoro biti dio Transportne zajednice.

Foto: FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti