Kadić: Bilježimo kontinuirani rast broja članova i poboljšanje usluga

24.02.2015. 09:44 / Izvor: eKapija.ba
Kadić: Bilježimo kontinuirani rast broja članova i poboljšanje usluga

Protekla godina za BIHAMK bila je jedna od najuspješnijih. Snažna afirmacija na planu međunarodne saradnje. Rekonstrukcija i dogradnja Pozivnog centra i formiranje Korisničkog centra, jedan od najznačajnijih realizovanih projekata.

Predsjednik Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) Rasim Kadić u intervjuu za Poslovni portal eKapija.ba govori, između ostalog, o poslovnim rezultatima, realizovanim projektima, kontinuiranom rastu broja članova, prednostima učlanjenja u BIHAMK…

Kako ocjenjujete poslovnu 2014. godinu, kakva je ona bila za BIHAMK? 

- Protekla godina za BIHAMK bila je jedna od najuspješnijih godina u posljednjoj deceniji, a ostvareni rezultati u nekim segmentima iznad su svih očekivanja. Nastavljen je rast članstva u svim kategorijama, zadržana i ojačana liderska pozicija u poslovima asistencije, realizovane tradicionalne saobraćajno – preventivne akcije. Nastavak rasta broja članova svakako je najveći uspjeh, tim više ukoliko se ima u vidu činjenica da je prošla godina, zbog ekonomske krize i dešavanja u našoj zemlji bila izuzetno nepovoljna za obavljanje ove vrste djelatnosti, te da BIHAMK spada u red malog broja srodnih organizacija u Evropi koja posljednjih deset godina bilježi stabilan rast članstva.

Koje značajnije projekte i aktivnosti je BIHAMK realizovao u 2014. godini?

- Za dodatno poboljšanje kvaliteta usluge asistencija na putu, veoma je značajna relizacija projekta rekonstrukcije i dogradnje Pozivnog centra, te formiranje Korisničkog centra, koji je na usluzi svim motorizovanim građanima, posebno članovima BIHAMK-a. Treba spomenuti i realizaciju saobraćajno-preventivnih aktivnosti, po kojima je BIHAMK već godinama prepoznatljiv, a protekle godine obuhvatile su veliki broj učesnika, od predškolske i školske populacije, do vozača svih dobnih uzrasta. Podijeljene su desetine hiljada letaka i printanih informacija, kontrolisano nekoliko hiljada motornih vozila. Pored redovnih akcija, BIHAMK je 2014. godine, uz potporu Međunarodne automobilske asocijacije (FIA) organizovao akciju podsjećanja na UN Dekadu akcije za cestovnu sigurnost, uz masovno učešće djece osnovnoškolskog uzrasta. Od značajnijih prošlogodišnjih projekata svakako treba izdvojiti trening - seminar za sportske funkcionere, koji je BIHAMK realizovao u saradnji sa FIA-om, kao i učešće BIHAMK-a u pokretanju prve zajedničke (cobrand) kartice u našoj zemlji, jedinstvenog proizvoda tri domaće kompanije, koji predstavlja značajan korak ka unapređenju usluge motorizovanim građanima.

- Koliko BIHAMK trenutno broji članova?

- BIHAMK već godinama bilježi kontinuiran rast broja članova. Sa ukupno 40.914 članova, koliko ih je bilo na kraju protekle godine, premašen je planirani godišnji rast i ostvaren rekordan broj članova od osnivanja Kluba. Porast broja članova nastavljen je i u tekućoj godini i trenutno BIHAMK broji više od 42.000. To je broj koji ne samo da ilustruje masovnost organizacije, već potvrđuje da unatoč krizi i padu standarda građana, povjerenje u BIHAMK nije poljuljano. Ovim trendom, zasnovanim na kvalitetu usluga, učlanjenje 10 posto od ukupnog broja registrovanih vozila doima se kao realno ostvariv cilj u skorijoj budućnosti.

- Imate li podatak - koliki je procentualno broj članova BIHAMK-a u odnosu na broj registrovanih vozila u BiH?

- Procentulani broj članova BIHAMK-a u odnosu na broj registrovanih vozila u BiH trenutno iznosi oko pet posto. Inače, u razvijenim zemljama Evrope broj članova kreće se od 10 do 20 posto od broja registrovanih putničkih vozila.

Koje prednosti dobija jedan građanin članstvom u BIHAMK-u?

Članstvo u BIHAMK-u donosi brojne pogodnosti. Osim usluge pomoći na cesti u Bosni i Hercegovini, zemljama regije (Hrvatska, Srbija, Crna Gora), te cijeloj Evropi i servisnih usluga u BIHAMK centrima, članstvo u BIHAMK-u omogućava i čitav spektar popusta i ušteda na razne proizvode i usluge putem programa pogodnosti “BIHAMK Bonus” i “Show your card!” kao i ostale članske beneficije koje BIHAMK omogućava svojim članovima u saradnji sa svojim poslovnim partnerima. Posebno izdvajam popust na cijenu goriva, koju članovi BIHAMK-a mogu iskoristiti na svim benzinsim stanicama Petrol BH Oil Company, u iznosu od 0,05 KM/litar.

- Ko su Vam najznačajniji partneri u zemlji i inostranstvu?

Na polju cestovne bezbjednosti BIHAMK ostvaruje uspješnu saradnju sa  organizacijama i institucijama cestovnog sistema u našoj zemlji. U tom smislu možemo izdvojiti uspješnu realizaciju brojnih kampanja i projekata sa Javnim preduzećima Autoceste Federacije BiH i Ceste Federacije BiH, Direkcijom cesta Kantona Sarajevo, te Federalnim ministarstvom nauke i obrazovanja. U okviru svog poslovanja BIHAMK sarađuje sa velikim brojem domaćih kompanija. BIHAMK ASISTENCIJA ima potpisane ugovore garancije mobilnosti sa većim brojem autokuća u našoj zemlji, a takav vid saradnje prisutan je u programu članskih pogodnosti BIHAMK Bonus, u okviru čije mreže djeluje preko 80 ugovornih saradnika. BIHAMK sarađuje sa auto-moto i touring klubovima u okviru pripadajućih međunarodnih asocijacija i aktivno učestvuje u promociji niza globalnih kampanja FIA-e, FIA Fondacije i FIA Instituta, usmjerenih na unapređenje sigurnosti različitih segmenata cestovnog saobraćaja. BIHAMK je uložio i izuzetne napore u okviru svog angažmana na članstvu u projektu SENSOR (Sigurni putevi susjedstva Jugoistočne Evrope) kao EuroRAP zvanični predstavnik Bosne i Hercegovine.

- Na međunarodnom planu BIHAMK je postao respektabilan partner. Koliko međunarodna saradnja može unaprijediti razvoj kluba u zemlji, regiji, ali i u evropskim okvirima?

Proteklu godinu karakteriše izuzetno snažna afirmacija Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba na planu međunarodne saradnje. Aktivno učešće predstavnika BIHAMK-a obilježilo je sve relevantne međunarodne skupove, stručna savjetovanja, radionice i druge oblike saradnje auto-moto i touring klubova u okviru pripadajućih međunarodnih asocijacija. Bilateralna saradnja u okviru mreže FIA klubova umnogome rezultiralo je poboljšanjem palete usluga koje BIHAMK pruža građanstvu, a posebno je značajno učešće BIHAMK-a u globalnim akcijama cestovne sigurnosti gdje se profilirao kao pouzdan partner u okviru FIA mreže. Sigurno je da je međunarodna saradnja i razmjena informacija i iskustava među FIA klubovima neminovan faktor procesa globalizacije i bitan faktor razvoja kluba, kao u zemlji, tako i na međunarodnoj sceni.

- Krajem 2014. godine u Kataru je održana Generalna skupština FIA, na kojoj je prisustvovala i delegacija BIHAMK-a. Da li je nešto konkretno dogovoreno i koliko za BIHAMK je značilo održavanje sastanka Koordinacijskog foruma za zemlje Centralne i Istočne Evrope (FIA COFO)?

Sastanak Koordinacijskog foruma za zemlje Centralne i Istočne Evrope (FIA COFO) koji je vođen od FIA COFO Predsjednika, predstavnika AMZS-a i FIA COFO Podpredsjednika, rukovodioca međunarodne saradnje BIHAMK-a bio je od posebnog značaja za naš Klub. Sastanak COFO-a orijentisao se na razmjenu  aktelnih događanja i najboljih praksi iz pripadajućih klubova. FIA COFO klubovi usvojli su Izmjene Internih pravilnika FIA COFO klubova čime su uspješno finalizirane aktivnosti radne grupe sastavljene od predstavnika BIHAMK-a i HAK-a, a koje su koordinirane iz Briselskog ureda FIA Regije I. Na ovom sastanku dogovorene su i konkretne zajedničke aktivnosti FIA COFO klubova na unapređenju cestovne sigurnosti, kao izuzetno aktuelnog pitanja za ovu regiju Evrope.

Razgovarao: Kenan Silajdžija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti