Kako će BiH izdržati bez pomoći MMF-a?

05.07.2017. 08:50 / Izvor: Federalna.ba
Kako će BiH izdržati bez pomoći MMF-a?

Već je izvjesno da drugu tranšu kredita Međunarodnog monetarnog fonda nećemo dobiti uskoro.

Već je izvjesno da drugu tranšu kredita MMF-a nećemo dobiti uskoro.

S obzirom na to da bh. vlasti nisu ispunile obećanja data Međunarodnom monetarnom fondu postavlja se pitanje da li dogovor uopće još postoji. Glavni razlog je neusvajanje seta zakona o akcizama na gorivo i naftu koji su jedan od uslova za nastavak saradnje.

Kako će BiH izdržati bez pomoći MMF-a? Svi su izgledi da bi ovo moglo biti pitanje na koje će bh. vlasti uskoro morati odgovoriti. Obećanja su ostala neispunjena, najprije zbog neusvajanja Zakona o povećanju akciza na gorivo. Poznavaoci prilika tvrde da su glavni krivci za ovakav scenarij politički interesi onih kojima je fotelja važnija od ekonomskog napretka.

"Na jednoj strani je hoću li ja pogoršati situaciju, da komšiji crkne krava, u političkom smislu komšiji, da bih ja došao na vlast, a to šta će sa zemljom biti, ekonomijom i finansijama - baš me briga", kaže je Žarko Papić, politički analitičar.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH ne odustaje, te tvrdi da će pitanje akciza peti put ubrzo biti u Parlamentu. Inače, podrška je svaki put bila sve manja, a sada će izostati i glasovi zastupnika SBB-a.

Tako su šanse da zakon dobije zeleno svjetlo svedene na minimum. Iz SDA, ipak, tvrde da je o ishodu rano govoriti jer je u igri ekonomski napredak BiH.

"Zakon treba prvo da se pojavi pa da govorimo o tome ko će podržati, a ko neće podržati. Očekujemo od Vijeća ministara BiH da izanalizira novonastalu situaciju, ponudi parlamentu i građanima šta dobijamo ukoliko donesemo Zakon o akcizama, a šta gubimo", pojasnio je Amir Fazlić, šef Kluba zastupnika SDA u PD PSBiH.

Opozicija je isključiva: ukoliko ne bude kredita MMF-a, bit će novih zaduženja iako to iz vladajuće koalicije ne žele priznati.

"Ako slušamo čelne ljude iz oba entiteta, ali i države, onda je situacija ovdje sjajna i nama tranša MMF-a ne treba jer oni uporno govore da su budžeti stabilni i da novac nije potreban za tekuće poslovanje", tvrdi Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u PD PSBiH.

Sada se čeka Uprava za indirektno oporezivanje BiH koja bi trebala dati svoje mišljenje i novi prijedlog kako povećati akcize na gorivo. Tek tada bismo mogli očekivati i nastavak saradnje sa MMF-om. No, kako su nam iz ove institucije potvrdili, pitanje akciza uskoro neće doći na dnevni red sjednice Upravnog odbora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti