Kanton Sarajevo dobio novi Zakon o prostornom uređenju

25.05.2017. 08:00 / Izvor: Akta.ba
Kanton Sarajevo dobio novi Zakon o prostornom uređenju

Novim Zakonom uvodi se stepen rizika kod objekata, te se granica postavlja na 400 m².

„Poslovna klima i konkurentnost“ je dio Reformske agende gdje je vlastima u Bosni i Hercegovini predložena reforma procedura vezanih za izdavanje odobrenja za građenje. Vlada KS je svojim Akcionim planom za 2016. godinu planirala unapređenje, skraćenjem i pojednostavljivanjem, procedura vezanih za postupak građenja u Kantonu Sarajevo a što je danas, usvajanjem novog Zakona o prostornom uređenju, prihvatila i Skupština Kantona Sarajevo.

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je sa predstavnicima Grupacije Svjetske banke (IFC) radilo na izradi ovog zakona gdje su u obzir uzeti izvještaji o istraživanju o lakoći poslovanja u Kantonu Sarajevo. O Zakonu koji obrađuje pitanja uređenja prostora i građenja na nivou KS provedena je opsežna javna rasprava u kantonalnim organima, jedinicama lokalne samouprave, naučnim i stručnim ustanovama.

Novi Zakon u dijelu koji se odnosi na provođenje planskih dokumenata predviđa uvođenje lokacijske informacije koja se definiše kao način za određivanje preduvjeta za odobravanje promjena u prostoru. Naime, uvodi se stepen rizika kod objekata, te se granica postavlja na 400 m².

Lokacijska informacija je izvod iz detaljne planske dokumentacije i predstavlja osnov za izdavanje odobrenja za građenje. Svi rokovi za izdavanje urbanističke saglasnosti, odobrenja za građenje, upotrebne dozvole i ostalih akata su skraćeni. U kontekstu ovih izmjena, prijedlogom je predviđeno i uspostavljanje Centra za pružanje usluga u oblastima prostornog uređenja i građenja koji primjenjuje jednošalterski sistem poslovanja, tj. da građani i poslovni subjekti sve dobijaju na jednom mjestu.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi KS Čedomir Lukuć je istakao da najznačajnija izmjena koju zakon predviđa jeste upravo uspostavljanje ovakvog centra za pružanje usluga u okviru prostornog planiranja i građenja, u svim lokalnim zajednicama, u kojem će investitor ili zainteresirani podnosilac zahtjeva moći dobiti sve potrebne informacije za realizaciju investicije.

"Centar će funkcionisati po 'jednošalterskom principu' u okviru postojećih općinskih službi. Osim mogućnosti da se na tom mjestu podnese zahtjev za investiciju, centar će imati i operativnu ulogu koja će se odnositi na obezbjeđenje akata koji nisu upravni, a tiču se mišljenja javnih kantonalnh preduzeća i drugih preduzeća, a koje će se pribavljati po službenoj dužnosti. Propisani rok komunalnim preduzećima za izdavanje mišljenja će biti 10 dana", naveo je ministar Lukić.

Za ovaj zakon se slobodno može reći da je reformski, jer, kako ističe premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, on mijenja koncept prostornog planiranja i izdavanja dozvola:

"Napokon imamo taj one stop shop o kojem se priča godinama kada je riječ o izdavanju dozvola za građenje. U jednoj kancelariji predate svoj zahtjev, izjegavate glomazne procedure prethodnih i konačnih urbanističkih i građevinskih saglasnosti. Ovo se odnosi na sve koji učestvuju u procedurama, bilo da su u općinama ili Kantonu. Značajno ubrzavamo sve procese", istakao je premijer Konaković i dodao da je ovo dokument koji će Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu značajno popraviti na listama doing biznisa.

Ovim zakonom predviđeni su precizni rokovi za završetak izgradnje, ali i kazne za investitora u rasponu od 10 do 50 hiljada maraka, ukoliko oni budu probijeni. Propisano je da su svi oni koji dobiju odobrenje za građenje u roku od četiri godine od njegove pravosnažnosti dužni završiti objekt izvana, te izvršiti njegovo priključenje na infrastrukturu, dok unutrašnji radovi mogu da traju i duže.

Posebnim dijelom Zakona definisan je inspekcijski nadzor i kaznene odredbe usklađene s nedavno usvojenim inspekcijskim propisima, kao i propisima kojima se definiše oblast prekršaja gdje je raspon kazni u prekršajnom dijelu podignut kako bi se obezbijedila veća disciplina u primjeni ovog zakona.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti