Kanton Sarajevo uskoro bogatiji za 338 novih poduzetnika

07.07.2017. 10:57 / Izvor: Akta.ba
Kanton Sarajevo uskoro bogatiji za 338 novih poduzetnika

Izmjenama i dopunama Programa bit će uposleno 666 osoba s evidencije nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, prije objavljivanja poziva.

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je Listu aplikanata, nezaposlenih osoba i poslodavaca koji su ispunili uslove za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja, Programu sufinansiranja zapošljavanja "Posao za sve" i liste za Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba za poznatog poslodavca, po javnom pozivu iz aprila ove godine.

Lista je usvojena u cilju realizacije Programa o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo u 2016. godini.

Izmjenama i dopunama Programa bit će uposleno 666 osoba s evidencije nezaposlenih u Kantonu Sarajevo, prije objavljivanja poziva.

Uvidom u 636 prispjelih aplikacije za Program sufinansiranja samozapošljavanja, konstatovano je da uslove iz javnog poziva ispunjavaju 482 nezaposlene osoba, a zbog ograničenih sredstava, 2.436.790 KM, bit će uposleno 338 osoba.

Cilj programa samozapošljavanja je samozapošljavanje nezaposlenih osoba koje imaju osnovne pretpostavke za bavaljenje samostalnom djelatnošću s posebnim akcentoma na osobe koje pokreću proizvodnu, turističku i djelatnost iz IT sektora.

Služba će osobama obuhvaćenim ovim programom, a u skladu sa Zakonom o radu, u periodu od 12 mjeseci, refundirati sredstva u visini od 600 KM po osobi. 

Vlada je usvojila i Liste poslodavaca za Program zapošljavanja "Posao za sve''.

Ovim programom, za koji je osigurano 1.080.000 KM bit će uposleno 300 osoba. Služba će poslodavcima koji izvrše sve prijave u skladu sa Zakonom o radu, u periodu od pola godine, mjesečno refundirati sredstva u visini od 600 KM po novouposlenoj osobi, za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih poreza i doprinosa.

Cilj ovog programa je zapošljavanje teško zapošljivih kategorija nezaposlenih osoba bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen obrazovanja. Od 449 pristiglih aplikacija, 318 poslodavaca je ispunilo uslove javnog poziva, a sredstva su odobrena za 270 poslodavaca.

U okviru programa podrške zapošljavanju, usvojena je i Lista od tri poslodavaca, koji su iskazali potrebu da obuče, dokvalifikuju i prekvalifikuju 28 nezaposlenih osoba. Planirana sredstva za ovaj program iznose 82.500 KM s ciljem obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije 55 osoba.

Za ovaj program bit će izdvojeno 42.000 KM, a poslodavci su iskazali interes za obuku i angažovanje šivača, kuhara, konobara i dimnjačara.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo će poslodavcima, korisnicima ovog programa za novo zapošljavanje finansirati troškove obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih osoba u maksimalnom iznosu od 1.500 KM po osobi, uz obavezu poslodavca da po okončanju obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije finansiraju, osobe zaposli na period od najmanje šest mjeseci. Ako su troškovi obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije veći od 1.500 KM, padaju na teret poslodavca.

JU ''Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo'' Sarajevo će naredne sedmice na web stranici objaviti Liste poslodavaca koji ispunjavaju uslove za učepće u programima, saopćeno je iz ove ustanove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti