Kompanija Klas obilježava 115 godina postojanja

29.03.2017. 14:16 / Izvor: Fena
Kompanija Klas obilježava 115 godina postojanja

Kompanija Klas i njeni pravni prethodnici od osnivanja do danas proizveli su više od sedam miliona tona hrane.

Kompanija Klas i njeni pravni prethodnici od osnivanja do danas proizveli su više od sedam miliona tona hrane - istaknuto je danas u ovoj kompaniji prilikom predstavljanja aktivnosti kojima će Klas u ovoj godini obilježiti 115 godina postojanja.

Uprkos turbulentnim istorijskim periodima i previranjima, proizvodni pogoni Klasa su se konstantno razvijali i opstajali. Danas su vodeći proizvođač u mlinsko-pekarskoj industriji u BiH i zajedno sa ostalim članicama prehrambene divizije AS Group, jedan od najvećih proizvođača hrane u regionu.

"Klas je u ovih 115 godina, što je impozantan period, doživljavao uspone i padove. Ta godišnjica je obaveza i čast, te ujedno odgovornost i ponos. Obaveza je to prema našim vjernim potrošačima, a odgovornost prema svima onima koji su učestvovali u izgradnji Klasa. Ne treba zaboraviti činjenicu da je u izgradnji i stvaranju Klasa učestvovalo gotovo pola Evrope - stručnjaci iz Njemačke, Austrije, Turske, Grčke... ", izjavio je direktor Klasa Nihad Imširović.  

U okviru obilježavanja ove godišnjice Klas će, kako je dodao, svojim vjernim potrošačima ponuditi niz noviteta.

"Planiramo lansirati nekih 20-tak novih proizvoda, napraviti iskorak na nova tržišta i ono što je najvažnije planiramo svim našim uposlenicima na odgovarajući i kvalitetan način vratiti ono što su oni uložili u Klas. Ono što stalno potenciramo kao prednost Klasa jesu njegovi uposlenici  bez kojih ne bi bilo ni Klasa danas", dodao je Imširović. 

Ključne prednosti Klasa, kako je istaknuto tokom prezentacije, jesu tradicija, kvalitet, iskustvo, više od 960 uposlenih, certifikati ISO, HACCP i Halal...

U pripremi je sadržajna i zanimljiva monografija autora Alije Šabanovića sa prikazom istorije razvoja mlinarstva i pekarstva u BiH. 

Što se tiče novih proizvoda najavljeno je lansiranje Rahat lokuma, poznatog svjetskog slatkiša – Macaronsi, zatim imitiranog izdanja Bosanskog lokuma (kutija sa tradicionalnim motivima i starim slikama Paromlina), Tahan halve (planiran potpuni redizajn) i limitirano izdanje Zlatnog pudera u kutiji.

U segmentu prodajnih aktivnosti najavljen je niz aktivnosti sa kupcima, među kojima promocije Klas brašna sa poznatim TV kuharom Vjekoslavom Kramerom u pet gradova BiH (Bihać, Mostar, Tuzla, Sarajevo, Jelah), takmičenja u razvlačenju jufke od Klas brašna, Bazar dobre volje“ i drugo.

Inače, inicijativa za izgradnju budućeg temelja prehrambene industrije u Sarajevu – Paromlina pokrenuta je 1902. godine. Tvornica tjestenine “Sarajka” izgrađena u februaru 1948. godine, a Velepekara, kao prva industrijska pekara u Sarajevu, otvorena 1957. godine.

Prvu tvornica slatkih proizvoda u BiH, Sarko, otvorili su 1972. godine, a 2001. godine prvi su u BiH pokrenuli organizirani plantažni uzgoj malina. Ime "Klas" ustanovljeno je 1. jula 1976. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti