Kompanije iz Dubaija žele poslovati u BiH kroz farmaciju i građevinu

24.05.2017. 11:59 / Izvor: Akta.ba

Biznismeni iz Dubaija iskazali su interes za poslovanjem u našoj zemlji najviše kroz oblast farmacije i hemijske industrije ali i u dijelu građevinskog sektora kroz visokogradnju.

Jedan od učesnika Sarajevo Business Foruma  2017. godine bila je i Privredna komora FBiH koja je sa biznismenima iz Dubaija na jednom od panela vodila razgovore o  mogućnostima saradnje BiH sa zemljama Golfskog zaljeva.

Biznismeni iz Dubaija iskazali su interes za poslovanjem u našoj zemlji najviše kroz oblast farmacije i hemijske industrije ali i u dijelu građevinskog sektora kroz visokogradnju.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH za Akta.ba kazao je kako se na panelu razgovaralo u mogućnostima saradnje kompanija iz BiH sa kompanijama iz Dubaia. Razgovaralo se o načinu i mogućnostima predstavljanja oba tržišta, potencijalima koji se nude i najlakšem načinu spajanja tržišta.

"Kroz razgovor se pokazalo da su gosti iz Dubaija najviše zainteresirani za saradnju iz oblasti farmaceutske i hemijske industrije a tu su se još našle i građevinske kompanije koje se bave visokogradnjom. Sve su pokazale svoje interesovanje za ulaganje u našu zemlju i to su potencijali koje želimo približiti našim kompanijama. Komora će sigurno u narednom periodu ovakve potencijale prezentirati svojim članicama i upoznati ih sa potencijalnim partnerima, te mogućnostima ostvarenja saradnje", kazao je Jašarspahić.

Jedan od zaključaka bio je da jasno i sigurno postoje veliki potencijali sa kojima se treba djelovati i koje treba potencirati, ali da je sve ostalo na kompanijama tj. BiH, na koji način će se svi ti potencijali najbolje iskoristiti i predstaviti budućim investitorima.

"Ono što ovakvu saradnju može učiniti značajnom i povezati nas sa drugim regijama jeste što je Dubai trenutno centar trgovinskog koridora koji se nastavlja na jugoistočnu Evropu. Nama je u cilju da se kroz ovaj koridor i BiH prikaže kao jedan dobar partner čime bi ostvarili jednu dobru konekciju između zemalja Golfskog zaljeva i BiH ali i od nas prema jugoistočnoj Evropi dalje prema zemljama EU i nazad", kazao je Jašarspahić.

Svi su složni da je jugoistočna Evropa prepoznata kao veoma zanimljiv region za sve buduće partnere što treba znati pametno iskoristit.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti