Kovač: BiH među zadnjima u svijetu po pokrivenosti digitalnim signalom

14.04.2017. 09:40 / Izvor: Fena
Kovač: BiH među zadnjima u svijetu po pokrivenosti digitalnim signalom

U najboljem slučaju do kraja godine u BiH bi konačno mogao biti završena prva faza u digitalizaciji BiH.

Bosna i Hercegovina je među zadnjima u svijetu po pokrivenosti digitalnim signalom, kazao je u četvrtak u Mostaru generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Predrag Kovač, ocijenivši kako su do sada digitalnim signalom u BiH pokriveni Banja Luka, Sarajevo i Mostar.

Po njegovim riječima, raspisan je tender za nabavku opreme za ostalih šest područja na teritoriju BiH.

U najboljem slučaju do kraja godine u BiH bi konačno mogao biti završen multipleks A (prva faza u digitalizaciji BiH), ističe Kovač.

Kada je u pitanju širenje govora mržnje u medijima, direktor RAK-a ističe: "U zadnje vrijeme smo primijetili da se govor mržnje, koji je jedno vrijeme bio isključivo na web portalima, polako, ali sofisticirano vraća u elektronske medije", dodavši kako je cilj RAK-a da to spriječi pravovremenim djelovanjem.

Pomoćnica direktora za emitiranje Helena Mandić govorila je o pregledu povreda i odgovarajućim kaznama koje RAK može izreći.

"Pregled povreda i odgovarajućih kaznih je dokument koji je propisan Zakonom o komunikacijama, a Agencija je zadužena da napravi prijedlog i da ga uputi Vijeću ministara BiH na usvajanje. Taj pregled povreda i kazni je pregled odredbi nekih podzakonskih akata koje mi primjenjujemo i odgovarajućih sankcija koje se mogu izreći za kršenje tih odredbi", kazala je Mandić, ustvrdivši kako je novina raspon kazni koje Agencija može izreći.

"Broj sankcije je povećan. Prošle godine smo izrekli dosta izvršnih mjera u skladu sa zakonom i dosta sankcija, što je rezultat djelom pojačanog broja prigovora koje smo prošle godine primili", naglasila je.

Regulatorna agencija za komunikacije organizira savjetodavne sastanke sa svim nositeljima dozvola, a jedan od tih sastanaka održan je danas u Mostaru.

Tom je prigodom bilo riječi o pregledu povreda i odgovarajućih kazni koje izriče Agencija, poštivanju propisa Agencije, te mogućem djelovanju Agencije u pogledu radio frekventnog spektra.

Savjetodavni sastanci imaju za cilj predstavljanje revidiranog pregleda povreda i odgovarajućih kazni koje izriče Regulatorna agencija za komunikacije, a koje je stupilo na snagu početkom 2017. godine, te konsultiranje nositelja dozvola o mogućim djelovanjima u pogledu radio frekventnog spektra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti