Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Kozarska Dubica: Raspisan oglas o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta

Na osnovu Odluke koju su odbornici Skupštine opštine usvojili na januarskom zasjedanju raspisan je javni oglas o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području opštine Kozarska Dubica putem pismenih ponuda.

14.02.2014. 15:14 / Izvor: eKapija.ba

Na osnovu Odluke koju su odbornici Skupštine opštine usvojili na januarskom zasjedanju raspisan je javni oglas o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na području opštine Kozarska Dubica putem pismenih ponuda.

“Poljoprivrednici na raspolaganju imaju 857 hektara u katastarskim opštinama Klekovci, Donje Sreflije, Ličani, Bijakovac, Mlinarice, Međeđa, Demirovac, Draksenić, te dijelom u katastarskim opštinama Aginci i Međuvođe”, rekao je načelnik Odjeljenja za poljoprivredu Aleksandar Nikoletić.

On je pojasnio da se zahtjevi za dodjelu poljoprivrednog zemljišta podnose i popunjavaju narednih 30 dana u Odjeljenju za poljoprivredu svakim radnim danom od 8 do 15 časova.

“Uz jedan od identifikacionih dokumenata poljoprivrednici treba da prilože potvrdu o registraciji gazdinstva u APIF-u, a važeća je i dosadašnja jer nisu uslovljeni obnovom registracije”, rekao je Nikoletić.

On je naglasio da obzirom na vrijeme potrebno za rad komisije za dodjelu zemljišta i žalbeni rok, proces uvođenja zakupaca u posjed bi mogao da počne u maju. Nikoletić je naglasio da je riječ o obimnom poslu koji je čekao 20 godina da se uradi.

”Očekivani prihod od zakupa 857 hektara zemljišta je oko 100 000 KM, s tim da pola od toga ide u republički, a pola u opštinski budžet”, pojasnio je Nikolić i istakao da će oko 50 000 KM opštinskog prihoda od zakupa poljoprivrednicima biti vraćeno kroz subvencije.

U zavisnosti od klase, cijena zemljišta koje se daje u zakup na rok od 10 godina sa mogućnošću produženja kreće se od 60 do 120 KM, a dvije godine plaćanja zakupa biće oslobođeni poljoprivrednici za parcele na kojima je potrebno krčenje na više od 50 odsto površine.

Poljoprivrednik u zakup može da dobije najviše 20 hektara, a u procesu bodovanja, prema pravilniku resornog ministarstva, odlučuje više faktora, od postojećeg stočnog fonda i mehanizacije, do socio-ekonomske situacije i statusa porodice poginulog borca, odnosno ratnog vojnog invalida.

Javni oglas je otvoren do 14. marta, a razmatranje ponuda će se obaviti 19. marta s početkom u 10 časova u velikoj skupštinskoj sali.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti