Magazinović: Produžiti rok za plaćanje PDV-a s 10. na zadnji dan u mjesecu

30.06.2017. 13:29 / Izvor: Fena
Magazinović: Produžiti rok za plaćanje PDV-a s 10. na zadnji dan u mjesecu

Izmjene Zakona o PDV-u traži više od 30.000 privrednika u BiH.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović danas je najavio da će naredne sedmice imati novu inicijativu koja se odnosi na zahtjev privrednika za pomjeranje roka plaćanja PDV-a s 10. na zadnji dan u mjesecu.  

Podsjetio je da je prije nešto više od dva mjeseca upućena poslanička inicijativa zajedno s Institutom za razvoj mladih "Kult" u vezi s izmjenom Zakona o PDV-u, a u kontekstu uvođenja sistema plaćanja PDV-a po naplaćenim računima, umjesto sadašnjeg sistema koji se odnosi na plaćanje PDV-a po izdatoj fakturi.

"Tada smo rekli da iza ove inicijative stoji 30.000 privrednika koji su zajedno s Kultom to inicirali još i ranije. Tražili smo od ljudi iz Vijeća ministra 'da uđu u cipele privrednika' i pokušaju razmišljati na način kako da im pomognu u što efikasnijem poslovanju, da saslušaju, shvate i na koncu, nakon dva mjeseca ćutanja smo dobili odgovor u kome se  kaže da je takav sistem neprihvatljiv, bez obzira na to što postoji u 22 države EU i u državama  okruženja, prije svega u Srbiji i Hrvatskoj", dodao je Magazinović na pres-konferenciji.

Kao jedan od razloga zbog čega se ne želi ući u sistem koji bi omogućio privrednicima plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi, a ne po izdatoj kako je danas, dodao je Magazinović, jeste i to da takav model zahtijeva i ispunjenje određenih tehničkih uvjeta, prije svega uvođenje adekvatnog informacionog sistema.

Kazao je da će nastaviti insistirati i dalje argumentirati svima onima koji su u institucijama vlasti zakonsko rješenje gdje se omogućava plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi. Također je najavio da će obići značajan broj privrednika u BiH gdje će se na licu mjesta uvjeriti u uvjete u kojima posluju i sagledati njihove probleme te iz toga inicirati njihovo rješavanje.  

Što se tiče nove inicijative u vezi s pomjeranjem roka plaćanja PDV s 10. na 30. dan u mjesecu, Magazinović je naveo da će, kao i kod prethodne, tražiti stav Vijeća ministara i UIO.

"Za razliku od prethodnog prijedloga, ovaj ne zahtijeva uvođenje novog informacionog sistema, isti ljudski kapaciteti su dovoljni da se ovaj zahtjev ispuni, nije komplikovano i definitivno će pozitivno uticati na likvidnost preduzeća",  dodao je Magazinović.

Ekonomska stručnjakinja Instituta za razvoj mladih "Kult" Ajla Baručić je kazala da izmjene Zakona o PDV-u ne traži tek nekoliko uposlenika ovog instuta, već više od 30.000 privrednika u BiH. Dodala je da prema važećem zakonu plaćanje PDV-a do 10. u mjesecu opterećuje privrednike, ali i da su ohrabreni odgovorom UIO-a.

"Tražićemo da se rok za plaćanje PDV-a pomjeri s 10. na posljednji dan u mjesecu i da se smanji zatezna kamata za kašnjenje u plaćanju PDV-a", navela je Baručić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti