Meksiko zainteresiran za privrednu saradnju s BiH

31.03.2017. 13:35 / Izvor: Fena
Meksiko zainteresiran za privrednu saradnju s BiH

U Sarajevu gdje je održan susret "Mogućnosti poslovanja između Meksika i Bosne i Hercegovine".

Delegacija Meksika, koju je predvodio nerezidentni ambasador te zemlje za BiH Marko Antonio Garsia Blanco, posjetila je danas Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) u Sarajevu gdje je održan susret "Mogućnosti poslovanja između Meksika i Bosne i Hercegovine".

Ambasador Blanco je istakao da žele razgovarati s predstavnicima FIPA-e i Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH da bi stekli bolju sliku o potencijalima za poslovnu saradnju, trgovinsku razmjenu i investicije.

Dodao je da smatra da postoji šansa za saradnju u oblastima proizvodnje autodijelova, obnovljive energije, prehrambene industrije, građavinarstva, te kreativne industrije (audio-vizuelni sadržaj).

"Želimo od vaših stručnjaka dobiti više informacija da bismo imali bolju percepciju o BiH a da bi naše prisustvo ovdje bilo uspješnije", rekao je ambasador Blanco.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić izjavio je da današnji susret predstavlja prvi korak u razvijanju saradnje s Meksikom, a u skladu s politikom Agencije da se orijentiše i prema udaljenijim zemljama.

Naglasio je da očekuje interes meksičkih investitora za BiH jer oni godišnje investiraju oko 30 milijardi dolara širom svijeta.

"Udaljenost ne bi trebala predstavljati nikakvu prepreku jer je poznato da je brodski transport vrlo jeftin", kazao je Milinić i dodao da je privreda Meksika među prvih 15 u svijetu.

Predstavnik Meksičke agencije za strana ulaganja u Milanu Oscar Camacho naveo je da vjeruje da postoje brojne mogućnosti za saradnju Meksika i BiH, te da bi želio pronaći kompanije koje bi formirale konzorcije s meksičkim kompanijama.

Potpredsjednik VTKBiH Bruno Bojić rekao je da se nada da će obim vanjskotrgovinske razmjene BiH i Meksika, koji je trenutno zanemariv, biti značajno povećan i da će pokrenuti kvalitetniji razvoj odnosa dviju zemalja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti