Microsoft NetWork konferencija: Cyber kriminal ne zaobilazi BiH

20.04.2017. 18:23 / Izvor: Akta.ba
Microsoft NetWork konferencija: Cyber kriminal ne zaobilazi BiH

Građani  su važan faktor u zaštiti od cyber kriminala, zaključeno je na okruglom stolu koji je održan u okviru Microsoft NetWork konferencije.

Građani  su važan faktor u zaštiti od cyber kriminala, zaključeno je na okruglom stolu koji je održan u okviru Microsoft NetWork konferencije. S okruglog stola koji je bio posvećen ovoj problematici je poručeno da je neophodno podizanje svijesti o opasnosti cyber kriminala u stručnoj javnosti, i kod građana.

Cyber kriminal ne zaobilazi ni Bosnu i Hercegovinu i kreće se brže nego što se može pratiti tehnički i u sferi propisa oni kojih su na drugoj strani zakona. Nedostatak propisa smatra direktor Javne ustanove ''Centar za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH'' Arben Murtezić ne može biti izgovor za neaktivnost.

U BiH se jako malo radi na podizanju svijesti o opasnosti od cyber kriminala kod građana koji su jedan od najvažnijih faktora kod cyber kriminala.

Ovaj kriminal Murtezić kaže nema granica i noćna je mora odrediti nadležnost i odakle je došla opasnost te ko treba da procesuira onoga ko je prekršio zakon, počinivši krivično djelo cyber kriminala.

Kod drugih krivičnih djela nema posebnih problema kod određivanja nadležnosti, ali u cyber kriminalu je problem što se iz Australije preko servera u Singapuru može počiniti djelo koje ima posljedicu u BiH.

"Taj kriminal je globalan i neki zakoni iz fizičkog svijeta se teško mogu primijeniti u Cyber svijetu", istaknuo je Murtezić.

Veliki problem u našoj zemlji prema njemu je i činjenica da u BiH nema preciznih statističkih podataka o cyber kriminalu. Navodi da baze u policijskim strukturama pokazuju da je to gotovo nebitan problem, ali da se to dešava zbog neprijavljivanja, neprocesuiranja, i neprepoznavanja da se radi o cyber kriminalu.

Kako bi se bilo šta uradilo smatra kako je potrebna dijagnoza i identificiranje, a mi zvaničnih podataka nemamo. Sve se svodi, kako navodi, na priče rekla - kazala.

Ipak, navodi kako se ne može reći za BiH da je kao država neaktivna po pitanju borbe protiv cyber kriminala, ali da je prate isti problemi kao i druge mnogo razvijenije države.

Govoreći o slučajevima kada je BiH napadnuta izvan njenih granica i druge države iz BiH podsjetio je da je FBI prije nekoliko godina uhapsio grupu, u kojoj je bio čovjek koji živi u BiH , koja je izvršila pljačku banke iz koje su ukrali 850 miliona dolara.

Murtezić je bio jedan od učesnika okruglog stola ''Cyber securiry'' koji je održan u okviru Microsoftove NetWork konferencije u Neumu. Veći dio aktivnosti drugog dana konferencije ''Na sedmom nebu'' posvećen je upravo sigurnosti na internetu.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti