Milionska dugovanja: Robne rezerve RS-a idu u stečaj

05.07.2017. 15:12 / Izvor: Fena
Milionska dugovanja: Robne rezerve RS-a idu u stečaj

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o negativnom revizorskom izvještaju o radu "Robnih rezervi" u 2015. godini.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske (RS) Predrag Gluhaković najavio je da se 12. jula otvara stečajni postupak u “Robnim rezervama RS-a”, dok opozicija traži istragu u vezi s, kako tvrde, nezakonitim radnjama u tom javnom preduzeću.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS-a o negativnom revizorskom izvještaju o radu “Robnih rezervi” u 2015. godini, Gluhaković je naveo da je došlo do blokade računa ovog javnog preduzeća zbog iznosa od 9,5 miliona KM.

"Čim do toga dođe, u roku od dva mjeseca se, prema zakonu, automatski mora pokrenuti stečajni postupak, što je, prema zaključku Vlade RS-a direktor preduzeća i uradio", naveo je Gluhaković.

Tvrdi da je aktulena vlada zatekla teško stanje u “Robnim rezervama”, u 2013. i 2014. te najavio da će Vlada predložiti novi zakon o “Robnim rezervama”, koje će, uvjerava, funkcionisati na drugi način.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić je rekao da dešavanja u “Robnim rezervama' predstavljaju “vrh neodgovornosti Vlade RS-a i organizovanog kriminala”.

Tvrdi da su se u tom javnom preduzeću “dešavale strašne stvari i da je nepoštivanje zakona konstatovala i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a”, ali da su izostale reakcije nadležnog ministarstva i drugih institucija.

Podsjetio je da su još ranije upozoravali da “Robne rezerve” nabavljaju robu po većim cijenama od uobičajenih za druge firme te na loše poslovanje s Govedarskom farmom "Farmland" iz Nove Topole kod Gradiške.

Jedino u RS-u, kazao je, ne funkcionišu robne rezerve i u normalnoj državi bi “bar pola Vlade RS-a zbog te činjenice odstupilo s funkcije”.

Poslanik SNSD-a Drago Kalabić je rekao da se svi podaci u vezi s “Robnim rezervama” moraju kompletirati, uključujući i period kada su njima rukovodili kadrovi iz SDS-a.

Zatražio je i imena ljudi koji su radili s “Robnim rezervama RS-a”, iz svih političkih stranaka te da treba da odgovaraju oni koji su umiješani u eventualne nezakonitosti.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović zatražio je odgovornost onih koji su doveli do propasti tog javnog preduzeća te ostavku ministra i trgovine RS-a Predraga Gluhakovića.

U ime Napredne Srpske Goran Đorđić je istakao da je gotovo neshvatljivo da "Robne rezerve RS-a" idu u stečaj, a s druge strane kupuju se helikopteri, automobili i troši na luksuz...i niko ne odgovara za urušeno stanje u jednom javnom preduzeću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti