Mineco u Impactu, evropskom projektu za "rudarsku revoluciju"

27.04.2017. 13:34 / Izvor: Akta.ba
Mineco u Impactu, evropskom projektu za 'rudarsku revoluciju'

Prvi test rudnik bit će rudnik Geomet u opštini Olovo u BiH, u vlasništvu Mineca.

Britanska kompanija Mineco, koja u regionu Zapadnog Balkana vodi nekoliko rudnika olova i cinka, zajedno sa partnerima počela je rad na velikom evropskom projektu “Impact” čiji je cilj da pokrene “rudarsku revoluciju” pronalaženjem najboljih metoda za iskorištavanje manjih nalazišta metala.

"U okviru ovog projekta 10 partnerskih organizacija iz Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Finske bavit će se pronalaženjem inovativnog načina za eksploataciju mineralnih sirovina na manjim nalazištima, čija je eksploatacija sa postojećim rješenjima neisplativa", rekao je direktor operacija Mineca Ltd, Dominic Roberts, istakavši i da rješenja do kojih se dođe istraživanjima treba da dovedu do modela koji bi mogli da budu primijenjeni i održivi širom Evrope.

Prema njegovim riječima, Mineco Grupa učešće u ovom projektu vidi kao čast, ali i dokaz ispravnog postupanja u svojoj dosadašnjoj praksi vođenja rudnika. “Mineco je uvijek posezao za inovativnim rješenjima i oslanjao se na najbolje međunarodne prakse i principe kako bi došao do najboljih modela eksploatacije“, istakao je Roberts.

U ovom trenutku, kako bi organizovale nove rudnike svjetske klase, kompanije moraju da ulažu u velike infrastrukturne projekte kako bi zadovoljile količinske zahtjeve, kao i da sprovode skupe studije izvodljivosti da bi dokazale dugoročnu komercijalnu održivost potencijalnih lokacija. Međutim, velika ekonomska kriza u posljednjoj deceniji, ograničila je investicije u ovoj oblasti, što je imalo razarajući efekat na sektor sirovina i destabilizovalo tržište metala.

"Ovo istraživanje uzbudljivo je zato što ima potencijal da identifikuje brojne manje naslage širom svijeta koje će konačno unaprijediti bezbjednost snabdijevanja proizvođača materijalima", istakla je vodeća stručnjakinja projekta dr. Kathryn Moore, predavačica iz oblasti strateško-kritičnih i metala zelenih tehnologija na Rudarskom fakultetu Camborne, Univerziteta u Exeteru u Velikoj Britaniji.

Projekat “Impact“ dobio je iz Programa EU za istraživanje i inovacije “Horizont 2020“ podsticaj od sedam miliona eura, kako bi razvio ciljane, tehnološke inovacije u dizajnu rudarske opreme, kao i u planiranju u oblasti rudarstva. Članovi tima izjavili su da će inovacije ne samo smanjiti potrebu za studijama izvodljivosti, već će i poboljšati kvalitet izvađenog materijala, infrastrukturu, korištenje zemljišta, potrošnju resursa i stvaranje otpada. 

Dana Finch, rukovoditeljica projekta, također sa Rudarskog fakulteta Camborne, navela je da etička pitanja predstavljaju samu srž ovog projekta.

Prvi test rudnik bit će rudnik Geomet u opštini Olovo u BiH, u vlasništvu Mineca. Tu će biti sprovedeno istraživanje u koje su uključeni stručnjaci iz oblasti geoetike i socijalne i ekološke održivosti kako bi se razmotrili načini na koje se tehnologija može primjenjivati u budućnosti.

U okviru projekta, u Olovu i Sarajevu će sredinom maja biti organizovana konferencija i radionica.

Koordinator projekta IMP@CT: Integrisano modularno postrojenje i pokretna oprema i alati za selektivno rudarstvo sa malim uticajem u oblasti visokokvalitetnih naslaga u malim količinama (Integrated Modular Plant and Containerised Tools for Selective, Low-impact Mining of Small High-grade Deposits) je Univerzitet u Exeteru, a planirano je da bude završen do 31. maja 2020.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti