Minimalna plaća će ostati 407 maraka

20.08.2017. 09:27 / Izvor: Avaz.ba
Minimalna plaća će ostati 407 maraka

Za uvezivanja staža ljudima koji su stekli pravo na penziju ove godine planirano 26 miliona KM

Nije se odustalo od zakona o uvezivanju staža, postoje dvije verzije njegovog teksta, ali trenutno ne postoje saglasnosti relevantnih subjekata, prije svega poslodavaca i sindikata, te ovaj zakon, najvjerovatnije, neće doći pred Vladu FBiH ove godine.

Kazao je to u razgovoru za Avaz Vesko Drljača, ministar rada i socijale politike FBiH.

Ipak, istakao je, pitanje uvezivanja staža ljudima koji su stekli pravo na penziju i za koje je ove godine planirano 26 miliona KM bit će rješavano bez obzira na to hoćeli se to raditi kroz zakon ili kroz pojedinačne odluke o konkretnim uplatama doprinosa, jer je cilj pomoći tim ljudima i teži se rezultatu.

"Ovo nije klasični zakon, već socijalna mjera i izvorno se radi o uplati neuplaćenih doprinosa i to je bliže Ministarstvu finansija, ali stav Vlade je da to bude u ingerenciji Ministarstva rada i socijalne politike", napomenuo je Drljača.

On je poručio da se osnovna prava radnika neće i ne smiju dirati te da ga je sadržaj Općeg kolektivnog i ugovora de facto osnova da će svake godine Vlada FBiH određivati minimalnu   plaću uz konsultacije sa socijalnim partnerima.

"Po uredbi koja je spremna, minimalna plaća će ostati 407 KM. Može biti korekcija naviše, u skladu s BDP-om, ali nikako naniže", dodao je Drljača.

Istakao je da se ove godine planira zaokružiti reforma radnog zakonodavstva te, osim izmjena Zakona o radu, plan je do kraja godine da budu usvojeni i zakoni o štrajku, o mirnom rješavanju radnih sporova i o sigurnosti i zaštiti na radu.

Drljača je kazao i da su planirani zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću te izmjene i dopune Zakona o posredovanju u zapošljavanju. Dodao je da su u planu za iduću godinu nastavak socijalne reforme te rješavanje pitanja zapošljavanja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti