Ministar sigurnosti BiH: Mafiju je moguće poraziti samo oduzimanjem imovine

16.05.2017. 09:51 / Izvor: Fena
Ministar sigurnosti BiH: Mafiju je moguće poraziti samo oduzimanjem imovine

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovio je jučer u Sarajevu da su problemi u pravosuđu BiH složeni.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovio je jučer u Sarajevu da su problemi u pravosuđu BiH složeni, posebno kada je u pitanju procesuiranje brojnih slučajeva organiziranog kriminala i korupcije.

"Prvi put izražavam ozbiljnu zabrinutost da kada je to u pitanju mafija je jača od države, a možemo je pobijediti samo oduzimanjem imovine", kazao je Mektić posebno se osvrnuvši na slučaj "Pandora" za koji je kazao da više i ne postoji te da nema optužnice protiv nekoga nakon što je nestalo dvije milijarde KM.

Smatra i da je za rješenje tih pitanja potreban sveobuhvatni politički konsenzus i opredijeljenost i to na način da se daju raširene ruke institucijama za bavljenje tim problemima, dodajući da je potrebno i u tom cilju mijenjati neke zakone i propise.

"U slučaju "Pandora" sve se svelo na optužnicu za zloupotrebu službenog položaja bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje Kemala Čauševića. Ukoliko nisam upravu, podnijet ću ostavku", najavio je Mektić.

Novinare je zanimalo da li postoje i neki novi podaci o odlasku bh. državljana na strana ratišta, a Mektić je potvrdio da nema niti jednog novog odlaska na strana ratišta, ali ni novog povratka s ratišta s kojih se do sada vratilo 46 osoba, od kojih je nekoliko procesuirano i nekoliko je u procesu.

Kazao je da je nulta tolerancija na odlazak na strana ratišta te da su svi koji su se vratili u nekoj fazi krivično procesuiranja, ali je pitanje koliko će se toga dokazati jer su to složeni slučajevi.

Naglasio je da se sa sve više uspjeha radi na sistemu preventivnog djelovanja u kojem im pomažu i osobe koje su, kako Mektić kaže "deradikalizirane", a u toku je nekoliko projekta koji se radi na tom planu i razgovara s osobama kako bi se odvratile od radikalizacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti