Mlade treba potaknuti da ne napuštaju svoje zemlje

12.07.2017. 09:19 / Izvor: Akta.ba
Mlade treba potaknuti da ne napuštaju svoje zemlje

Forum je treći u nizu ciklusa foruma mladih koji je započeo prošle godine u Parizu, a rezultirao otvaranjem Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

U Trstu je jučer počeo dvodnevni forum mladih zemalja Zapadnog Balkana i EU "Povezivanje mladih – put naprijed” koji se paralelno održava sa skupom premijera zemalja Zapadnog Balkana, odnosno Samitom Zapadnog Balkana u okviru inicijative Berlinski proces.

Tokom foruma kroz četiri radne grupe govorit će se o mobilnosti i razmjeni, inkluziji i prevazilaženju stereotipa, preduzetništvu i učešću mladih.

"Mlade ljude treba potaknuti da ne napuštaju svoje zemlje tako što će im se dati mogućnost da učestvuju u odlučivanju zajedno sa vlastima, na način da budu saveznici, a ne protivnici", poručio je prilikom svog obraćanja Luis Alvarado Martinez, predsjednik Europskog foruma mladih.

Predstavnica Instituta za razvoj mladih KULT jedna je od učesnica foruma i sa  članovima delegacije iz Bosne i Hercegovine dio je radne grupe na temu preduzetništva.

Kako je zaključeno tokom prvog dana trajanja foruma, važno je nastaviti proces promocije i integrisanja poduzetničkog učenja kao ključne kompetencije u sve dijelove obrazovnog sistema, te omogućiti jačanje kapaciteta svih onih koji su uključeni u ove procese. Istaknuto je i da su potrebni raznovrsniji načini finansijske i stručne podrške za biznise koje mladi tek pokreću, da takvi programi vlada trebaju biti kontinuirani i da je važno mjeriti njihove rezultate kako bi svaki novi program učio na greškama prethodnog.

Zaključci sve četiri radne grupe, koji će biti upućeni i premijerima zemalja Zapadnog Balkana, bit će predstavljeni danas nakon obraćanja Johannesa Hahna, povjerenika Europske komisije za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Forum je treći u nizu ciklusa foruma mladih koji je započeo prošle godine u Parizu, a rezultirao otvaranjem Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Na osnovu rezultata foruma mladih Regionalna kancelarija za saradnju mladih dalje će razvijati svoj program rada kako bi podsticao saradnju mladih u regiji.

Forum mladih zemalja Zapadnog Balkana i EU održava se na Univerzitetu u Trstu, a organizuje ga Europska komisija u partnerstvu sa Italijanskom vladom, Europskim forumom mladih i SALTO omladinskom mrežom. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti