MMF produžio rok za ispunjavanje obaveza do 31. marta

27.03.2017. 08:04 / Izvor: Federalna.ba
MMF produžio rok za ispunjavanje obaveza do 31. marta

Međunarodni monetarni fond našoj zemlji je do 31. marta produžio rok za ispunjavanje obaveza. Nakon što je 24. marta istekao redovni rok.

Međunarodni monetarni fond našoj zemlji je do 31. marta produžio rok za ispunjavanje obaveza. Nakon što je 24. marta istekao redovni rok, aktiviran je trehnički produžetak. Usvajanje novog Zakona o akcizama uvjet je za nastavak aranžmana sa MMF-om i prilika našoj zemlji za novih 155 miliona maraka.

MMF se krajem 2014. povukao zbog neusvajanja Zakona o radu. Gotovo dvije godine kasnije Pismo namjere MMF-u bilo je predmet ucjene entiteta zbog uvjeta za prihvatanje aplikacije za članstvo u EU. Ovaj put BiH ostaje u aranžmanu, iako se zna da će akcize biti veći zalogaj jer žele dijeliti i druge prihode da bi začepili budžetske rupe, a tu je i zahtjev poljoprivrednika - plavi dizel. Članovi Fiskalnog vijeća kažu da su raspetljali gordijev čvor oko akciza. Povećat će ih, a novac će usmjeriti na puteve.

Premijerski sastanci izrodili su samo jednu informaciju - da je sve u rukama vlasti na nivou BiH. Koja je raspodjela, ne žele otkriti, jer se traži pravdeniji model. Trenutno dijele na osnovu Privremene odluke iz 2009. Pa tako Federaciji pripada 59, RS-u 39, a Brčko Distriktu 2%.

"Najavili smo da ćemo riješiti pitanje akciza i praktično smo postigli kompromis, a u međuvremenu smo usaglasili i neke tehničke detalje", kazao je premijer FBiH  Fadil Novalić.

Koji entitet je popustio ne zna se, jer Vijeće ministara nije razmatralo akcize zbog odsustva ministra finansija sa sjednice. Bit će svakako zanimljivo kad zakon dođe pred parlamentarce.

"Nećemo glasati za akcize koje bi trebale doći u parlamentarnu proceduru. SDS i niko iz ove stranke nije učestvovao u razgovorima o akcizama. To su radile vlade Republike Srpske i Federacije BiH", poručio je Mladen Bosić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Podsjetit ćemo da novi zakon, predložen u aprilu prošle godine, dva puta oboren u državnom parlamentu. Oba entiteta očekuju da Upravni odbor Uprave za indiretno oporezivanje ponovo predloži novo riješenje, a u Upravi čekaju entitete jer je prvobitni zakon izmjenjen i dogovoreno je da budu napravljena tri odvojena zakona: o raspodjeli prihoda sa jedinstveog računa, sistemu indirektog oporezivanja i akcizma. Prebacivanjem vrućeg krompira očigledno se želi dobiti na vremenu, no problem je šta kad se vruć krompir ohladi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti