Mostarski Bingo uništen do temelja: Šteta u desetinama miliona KM

24.04.2017. 08:38 / Izvor: Faktor

Od objekta hipermarketa Bingo, na sjevernom ulazu u Mostar, kog je sinoć progutala vatrena stihija, ostao je samo kostur,

Od objekta hipermarketa Bingo, na sjevernom ulazu u Mostar, kog je sinoć progutala vatrena stihija, ostao je samo kostur, a šteta se može procjenjivati u desetinama miliona maraka.

Dežurne ekipe policije i vatrogasaca su još na terenu, osiguravaju zgarište dok oblak dima i dalje izbija iz onoga što je ostalo od objekta. Vatrogasci upozoravaju da još postoji opasnost od eksplozije plinskih boca koje su ostale unutra.

Naknadni uviđaj

Dežurna tužiteljica HNK je potvrdila da uviđaj neće biti moguće danas obaviti jer se još nisu stekli uslovi za to.

"Dok se žarište u potpunosti ne sanira i ne bude se moglo ući sigurno, da ne bi došlo do povrijeđivanja uviđajne ekipe, neće se obavljati uviđaj. Mjesto događaja je sigurno, nije dozvoljen pristup nikome bez službenog odobrenja", kazala je tužiteljica, dodavši da je i kiša, koja je jutros počela padati, pomogla u saniranju žarišta te da se nada da bi uviđaj mogao biti obavljen sutra.

Na mjestu događaja zatekli smo brojne radnike, još vidno potresene. S tugom gledaju u zgarište koje im je do jučer donosilo hljeb. Nekima od njih je to bio i jedini izvor prihoda. Danas ga više nema. No, niko od njih nije bio raspoložen da govori za medije.

Zgarište je obišao i jedan od direktora iz Bingo grupacije Eldin Tabučić, ali ni on nije želio ništa komentirati. Sa radnicima je danas obavljen razgovor, no o njegovom ishodu niko nije želio govoriti. Mještani i očevici su nam ispričali da je prizor Binga u plamenu bio strašan.

Salko Obradović, mještanin čija kuća gleda na Bingo, kazao nam je da se ništa nije moglo učiniti.

"Ovo je strašno, tuga golema. Da u trenu sve nestane. Nisam odmah vidio da gori, ali su me djeca pozvala da kamion preparkiram jer je bio u avliji, istrčao sam odmah. Svi smo se uspaničili, kada smo vidjeli kojom brzinom gori, bojali smo se da se vatra ne proširi dalje pa smo pripremili šlaufe da gasimo. Nemoguće je bilo prići da se nešto učini. Djeca su se prepala, unuk je počeo plakati, bojao se da neko nije ostao unutra", prepričava nam Salko sinoćnja dešavanja.

Uzrok požara

Željenje zbog svega što se dogodilo izrazili su i Šućro Herenda te Salem Hakalović. Kažu kako je ovo gubitak za sve nas.

"Tuga je ovo golema, mnogo mi je žao što se ovo dogodilo, kao da se meni dogodilo, toliko mi je teško. Gledam ovo što je ostalo od njega, tuga. Žao mi je ljudi što su ostali bez posla. Kupovao sam tu otkako je otvoreno. Nikada niste mogli proći, ni u koje doba dana, a da parking nije bio prepun vozila", ističe sugrađanin Salem Hakalović.

Na mjest događaja smo zatekli i inspektora SIPA-e, koji nam je neslužbeno kazao da su sve policijske agencije prisutne iako je slučaj u nadležnosti MUP-a HNK. Kazao je i to da će se pravi uzroci požara znati tek naknadno, nakon što se sprovede kompletna istraga te vještaci urade svoj dio posla.

Podsjetimo, Bingov tržni centar u bivšoj fabrici Hekom otvoren je 15. jula 2011. godine, obuhvatao je oko 2.500 m2, te je zapošljavao više od 100 radnika. Investicija je tada predstavljana u vrijednosti od 12 miliona KM, a štete iz današnje perspektive mogu biti još samo veće, kad se zna veličina tržišta koje je pokrivao, te broj porodica koje su direktno ili indirektno živjele od njega. Mostarci ponovo pokazuju koliko su solidarni, i spremi pomoći u nevolji. Već razmišljaju da pokrenu akcije da se na neki način pomogne radnicima koji su bili jedini zaposleni u porodici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti