Na proljeće tender za izgradnju mosta na Savi

29.06.2017. 13:54 / Izvor: Fena
Na proljeće tender za izgradnju mosta na Savi

Hrvatska bi do proljeća naredne godine trebalo da završi posao u vezi s izdavanjem građevinske dozvole za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške.

Hrvatska bi do proljeća naredne godine trebalo da završi posao u vezi s izdavanjem građevinske dozvole za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške, koji će spojiti autoput Banja Luka - Gradiška na autocesti Zagreb - Lipovac.

Nakon toga trebalo bi da uslijedi raspisivanje tendera za izbor izvođača radova, a početak izgradnje mosta očekuje se do kraja 2018. godine.

O toj su temi danas u Bosanskoj Gradišci razgovarali ministar saobraćaja i veza RS-a Neđo Trninić, državnog sekretara u Ministarstvu mora, prometa i komunikacija Hrvatske Tomislav Mihotić i sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić.

Trninić je naveo da je dobio uvjeravanja hrvatske strane da će posao  u vezi s izdavanjem građevinske dozvole biti završen do proljeća iduće godine, te da je dogovoreno formiranje radne grupe za izradu tenderske dokumentacije da bi tender za izgradnju mosta mogao da bude raspisan odmah nakon izdavanja građevinske dozvole.

"RS je dobila ekološku dozvolu i dala saglasnost za građevinsku dozvolu, tako da je sve završeno. Hrvatska strana je završila svoj dio posla za taj period, imamo uvjeravanja da će, najvjerovatnije, građevinska dozvola biti završena do proljeća iduće godine", rekao je Trninić i najavio novi sastanak radne grupe za 12. juli.

Državni sekretar u Ministarstvu mora, prometa i infrastukture Hrvatske Tomislav Mihotić kazao je da Hrvatska sada donosi relevantne odluke o finansiranju izgradnje mosta na Savi i pristupnih saobraćajnica te da će 85 posto sredstava vjerovatno biti osigurano iz fondova EU, a ostatak iz kredita Evropske investicione banke.

Hrvatska je, navodi, spremna da ovaj projekat bude realiziran, te da je izgradnja mosta na Savi i njegove pristupne saobraćajnice jedan od četiriju prioritetnih projekata u četvorogodišnjem programu izgradnje puteva koji je usvojila Vlada Hrvatske.

Osim mosta na Savi prioriteti su, dodao je, i Pelješki most, spoj riječke luke i cesta između Omiša i Splita.

I sekretar Ministarstva komunikacije i transporta BiH Igor Pejić rekao je da su otklonjene sve prepreke za nastavak realizacije projekta i da će tehnička radna grupa pripremiti sva dokumenta kako bi trender za izgradnju mosta na Savi što prije bio raspisan.

Sastanku u Gradišci prisustvovali su direktor preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić i zamjenik načelnika Općine Bosanska Gradiška Ognjen Žmirić, koji je podsjetio da je sadašnji most na Savi u Gradišci "zagušen" saobraćajem i da se često stvaraju kolone vozila duge nekoliko kilomerata, što dovodi do saobraćajnog kolapsa u toj općini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti