Nagrađene autentične bh. proizvode otkupit će SBF

19.05.2017. 15:36 / Izvor: Akta.ba
Nagrađene autentične bh. proizvode otkupit će SBF

Podršku Udruženju u realizaciji planiranih aktivnosti pružili su USAID/Sweden FARMA II i Jedinica za koordinaciju projekata (PCU).

Proizvode tri prvonagrađene ženske organizacije, koje temeljem Konkursa za odabir autentičnog bh. proizvoda budu izabrane za najbolje, otkupit će Organizacioni tim Sarajevo Business Foruma 2017 kako bi doprinio razvoju ženskog poduzetništva u BiH.

Naime, Udruženje poslovnih žena u Bosni i Hercegovini otvorilo je 31. marta konkurs za odabir autentičnog bh. proizvoda, koji ima za cilj  da podrži odabrane organizacije žena u razvijanju vlastitih biznisa.

„Sarajevo Business Forum je platforma za poslovno umrežavanje regionalnih i stranih privrednika i učešćem u ovom projektu željeli smo dati doprinos razvoju ženskog poduzetništva. Bh. proizvodi, ručno rađeni proizvodi  imaju veliku vrijednost  a mi želimo da kroz našu mrežu poslovnih kontakata u cijelom svijetu promoviramo ove vrijednosti i doprinesemo razvoju ženskog poduzetništva“, pojašnjava Dino Selimović, direktor marketinga i komunikacija BBI banke.

Podršku Udruženju u realizaciji planiranih aktivnosti pružili su USAID/Sweden FARMA II i Jedinica za koordinaciju projekata (PCU) pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (u okviru realizacije IFAD-ovih projekata.

Učešće na konkursu prijavile su 54 organizacije putem 84 aplikacije proizvoda iz 36 općina iz cijele BiH u tri kategorije: „Domaći poljoprivredni proizvod“, „Prirodna kozmetika, ljekobilje i med“ i „Tradicionalni ženski radovi“ (vez, pletenje, heklanje, tkanje).

Aida Zubčević, predsjednica Udruženja poslovnih žena u BiH pojasnila je da je cilj konkursa podstaći inovacije i kreativnost, te podržati stvaranje brendiranih i dobro upakovanih tradicionalnih, autothonih proizvoda, koji će bez problema naći svoje mjesto u odgovarajućim kanalima distribucije. „Ovim projektom želimo ekonomski osnažiti žene u ruralnim područjima, prvenstveno kroz razvoj proizvoda sa dodatnom vrijednosti. Naše žene su vrijedne i već u kućnoj radinosti prave fantastične proizvode, te nam je namjera pomoći im da to pretvore u profitabilnu aktivnost.“

Svečana ceremonija proglašanja najboljih održat će se 24. maja u 11 i 30 sati u hotelu Terme na Ilidži.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti